« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 29/11/2016

Σακχαρώδης διαβήτης στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσυνη είναι από τη φυση της διαβιτογόνος παράγοντας!!

ΤΟ ΤΡΩΩ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ!!!

Ακόμα και γυναίκες χωρίς προδιάθεση ή οικογενιακή επιβάρυνση μπορούν να εμφανίσουν σάκχαρο στην εγκυμοσύνη! Καταρχήν γενικά στην εγκυμοσύνη σταματάμε τα γλυκά και ότι έχει σχέση με σάκχαρη καθώς και τους πολλούς υδατάνθρακες, όπως ρύζι μακαρόνια πατάτες ψωμί και λευκό αλεύρι.

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστεί αύξηση στο σάκχαρο του αίματος της εγκύου. Η αύξηση αυτή περιγράφεται ως σακχαρώδης διαβήτης της κύησης. Μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που προϋπήρχαν της κύησης (π.χ. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι), ή σε αιτίες που σχετίζονται με την κύηση π.χ. ορμόνες της κύησης.

Ανεξάρτητα από την αιτία, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι επιπλοκή της κύησης που θα πρέπει να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί όσο γίνεται πιο σύντομα. Η έγκυος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αύξηση στο σάκχαρο της μπορεί, ανάλογα με την εβδομάδα εγκυμοσύνης, να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη του εμβρύου. Δηλαδή, στην αρχή της κύησης (1ος–3ος μήνας) υπάρχει αυξημένος κίνδυνος π.χ. αποβολής, ή εμφάνισης συγγενούς ανωμαλίας του εμβρύου. Στο 2ο και 3ο τρίμηνο το αυξημένο σάκχαρο της μητέρας διεγείρει το πάγκρεας του εμβρύου, προς μεγαλύτερη έκκριση εμβρυϊκής ινσουλίνης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ασύμμετρη αύξηση του εμβρύου, όπου το βάρος (δείκτης αποθήκης λίπους), επηρεάζεται πιο πολύ από το ύψος (δείκτης σωματικής ωρίμανσης). Οι παραπάνω διαταραχές συνιστούν την μακροσωμία του εμβρύου η οποία μπορεί να διαγνωσθεί με υπερηχογράφημα. Η μακροσωμία αποτελεί συχνή επιπλοκή του αρρύθμιστου Σ.Δ.Κ.

Οι γυναίκες που:

  • Είχαν προηγούμενη κύηση με σακχαρώδη διαβήτη
  • Γέννησαν μωρό με βάρος μεγαλύτερο από 4 Kg.
  • Έχουν ιστορικό ανεξήγητων ενδομητρίων θανάτων
  • Έχουν συγγενείς Α’ βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη
  • Ξεκινούν την κύηση με παραπάνω κιλά σωματικού βάρους (παχυσαρκία)
  • Έχουν ηλικία μεγαλύτερη από 30 ετών

έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μία έγκυος που δεν συμπεριλαμβάνεται στις παραπάνω κατηγορίες, δεν έχει πιθανότητα να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη. Γι'αυτό όλες οι έγκυες μεταξύ 24ης & 28ης εβδομάδας κύησης πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη. Ο έλεγχος γίνεται με μια εξέταση που ονομάζεται «καμπύλη ανοχής γλυκόζης». Υπάρχουν δύο ειδών καμπύλες, η μικρή και μεγάλη. Με την μικρή, η οποία δεν απαιτεί καμία προετοιμασία,γίνεται κατά κάποιο τρόπο το «ξεσκαρτάρισμα» εκείνων των περιπτώσεων που θα αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη (Screening test). Όταν η μικρή καμπύλη είναι θετική, δηλαδή η τιμή πριν την χορήγηση γλυκόζης και μετά είναι παραπάνω από 95 mgr/dl ή 140 mgr/dl αντίστοιχα προχωρούμε στην μεγάλη καμπύλη.

Η μεγάλη καμπύλη γίνεται με κάποια προετοιμασία της γυναίκας τις προηγούμενες ημέρες και εάν είναι θετική επιβεβαιώνει την διάγνωση. Eπίσης ένας σημαντικός έλεγχος είναι η μέτρηση των τιμών του σακχάρου μια ώρα μετά τα γεύματα! ΤΙΜΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 125, ΠΡΟΙΔΕΑΖΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΣΑΚΧΑΡΟ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ!!! Παίρνοντας υπόψη την διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη κύησης προχωρούμε στην θεραπευτική αντιμετώπιση.

Η θεραπεία συνιστάται κυρίως σε παρέμβαση στις διατροφικές συνήθειες της γυναίκας και αν χρειαστεί στην χορήγηση ινσουλίνης. Η διατροφή είναι σημαντικός παράγοντας για την καλή ρύθμιση της διαβητικής εγκύου. Η άποψη ότι η έγκυος πρέπει να «τρώει για δύο» δεν ισχύει. Αντίθετα, πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, να μην υπερβάλλει στην πρόληψη τροφής και να μην παραμένει νηστική για πολλές ώρες.

Η αυξημένη πρόσληψη τροφής, είναι αυτονόητο ότι οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη σακχάρου. Η παρατεταμένη νηστεία (άνω των 5 ωρών) μετά από μια αρχική πτώση της γλυκόζης στο έμβρυο, το οδηγεί να χρησιμοποιεί ενέργεια προερχόμενη από άλλες ουσίες όπως β-υδροξυβουτυρικό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου για το λόγο ότι η γλυκόζη αποτελεί την φυσιολογική πηγή ενέργειας στην εμβρυϊκή ζωή. Συνήθως η πλειονότητα των περιπτώσεων ρυθμίζεται μόνο με διατροφική παρέμβαση και δεν παραμένει «Σάκχαρο» στην γυναίκα μετά τον τοκετό.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης της κύησης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις ίδιες και στο έμβρυο. Αντίθετα ο καλά ρυθμισμένος σακχαρώδης διαβήτης έχει επίπτωση στις ίδιες και στο έμβρυο όσο και η φυσιολογική κύηση. Θεραπευτικός στόχος μας είναι η έγκυος να έχει σάκχαρο νηστείας το πρωί μικρότερο από 90mgr/dl και 1α ώρα μετά το φαγητό μικρότερο από 130mgr/dl. Αυτές οι τιμές σακχάρου θα πρέπει να συνοδεύονται από φυσιολογικό υπερηχογράφημα. Οι μετά του γεύματος τιμές σχετίζονται περισσότερο με την εμφάνιση μακροσωμίας από τις πρωινές τιμές νηστείας.

Σήμερα έχουμε την δυνατότητα να διαγνώσουμε έγκαιρα τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης και να αντιμετωπίσουμε πιθανές επιπτώσεις του στο έμβρυο και την μητέρα. Επειδή ο Σ.Δ. στην κύηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα (κυρίως στο έμβρυο) που έχουν σχέση με την σωματική και πνευματική του ανάπτυξη και που το ακολουθούν στην ενήλικη ζωή του, θα ήταν ίσως κάτι παραπάνω από απλή αμέλεια να μην υποβάλουμε την έγκυο τουλάχιστον σε μικρή καμπύλη στην διάρκεια της 24 ης έως 28η εβδομάδα της κύησης. Από αυτή την μικρή ταλαιπωρία, η γυναικά και το έμβρυο δεν έχουν να χάσουν τίποτα, αντίθετα έχουν να ωφεληθούν πάρα πολλά.

Διαβάστε ακόμη
Αποβολή πρώτου τριμήνου! Η πιο συνηθισμένη απειλή! Αποβολή πρώτου τριμήνου! Η πιο συνηθισμένη απειλή!

Σχετικά