« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 13/02/2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ! Το μητρικό γάλα περιέχει περισσότερα από 700 είδη βακτηρίδιων,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ! Το μητρικό γάλα περιέχει περισσότερα από 700 είδη βακτηρίδιων,
 
Εντόπιστηκε ο βακτηριακός χάρτης της μικροχλωρίδας στο μητρικό γάλα, το οποίο είναι συνηθως η κύρια πηγή διατροφής για τα νεογνά. Η μελέτη αποκάλυψε μια μεγαλύτερη ποικιλία από ότι πιστευαν σε μικροβιακη χλωριδα : πάνω από 700 είδη…..

Το μητρικό γάλα που περνει το νεογεννητο από την μητέρα είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο που η βακτηριακή χλωρίδα θα αναπτυχθεί στο νεογνό. Ωστόσο, η σύνθεση και ο βιολογικός ρόλος αυτών των βακτηριδίων σε βρέφη παραμένουν άγνωστες.

Μια ομάδα Ισπανοί επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει τώρα μια τεχνική που βασίζεται σε μαζική αλληλουχίας του DNA για να προσδιορίσουν το σύνολο των βακτηρίων που περιέχονται στο μητρικό γάλα που ονομάζεται microbiome. Χάρη στη μελέτη τους, προ-και μετα-γεννητικες μεταβλητές που επηρεάζουν τον βακτηριακο πλούτο του γάλακτος μπορεί τώρα να προσδιοριστουν..

Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο εκκρίνεται από τους μαστικούς αδένες μετά τον τοκετό. Σε μερικά από τα δείγματα που λαμβάνονται από αυτό το υγρό, περισσότερα από 700 είδη των μικροοργανισμών αυτών βρέθηκαν, τα οποία είναι περισσότερα από ό, τι αρχικά αναμενόταν από τους εμπειρογνώμονες. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό 'American Journal of Clinical Nutrition.

Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες για να τεκμηριωθεί τέτοια ποικιλομορφία χρησιμοποιώντας την Pyrosequencing τεχνική (ένα μεγάλο DNA κλίμακας τεχνική αλληλούχισης προσδιορισμού) σε δείγματα πρωτογάλακτος από τη μία πλευρά, και το μητρικό γάλα από την άλλη, με το τελευταίο να συλλέγεται μετά από ένα και έξι μήνες θηλασμου.

Τα πιο κοινά γένη βακτηρίων στα δείγματα πρωτογάλακτος ήταν Weissella, Leuconostoc, Streptococcus και Lactococcus.Στο γαλα  μεταξύ του πρώτου και του έκτου μήνα του θηλασμού,  βακτήρια τυπικά της στοματικής κοιλότητας παρατηρήθηκαν, όπως Veillonella, Leptotrichia καιPrevotella .
"Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να καθορίσουμε  αν αυτά τα βακτηρίδια αποικίζουν το στόμα του μωρού ή αν τα βακτήρια του στόματος του μωρου που θηλάζει εισάγονται  στο μητρικό γάλα και έτσι αλλάζει η σύνθεσή του," περιγράφουν οι ερευνητες
Όσο βαρύτερη είναι η μητέρα, τόσο λιγότερα είναι  είναι τα βακτήρια στο μητρικο γαλα.
Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι το γάλα των υπέρβαρων μητέρων ή αυτών που περνουν περισσότερο βάρος από ό, τι συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιέχει μια μικρότερη ποικιλία των ειδών αυτων των βακτηριδιων.

Το είδος του τοκετου επηρεάζει επίσης την βακτηριδιακη συνθεση στο μητρικό γάλα: ότι από μητέρες που είχαν υποβληθεί σε προγραμματισμένη καισαρική  η συσταση του μητρικου γαλακτος είναι διαφορετική και δεν είναι τόσο πλούσια σε μικροοργανισμούς, απ ότι από μητέρες που είχαν κολπικό τοκετό. Ωστόσο, όταν η καισαρική τομή είναι απρογραμμάτιστη (λογω μη εξελιξης του φυσιολογικου τοκετου), η σύνθεση του γάλακτος είναι πολύ παρόμοια με εκείνη των μητέρων που έιχαν ένα κολπικό τοκετό.

Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ορμονική κατάσταση της μητέρας κατά τη στιγμή του τοκετου διαδραματίζει επίσης έναν ρόλο: "Η έλλειψη των σημάτων της  φυσιολογικής καταπόνησης, καθώς και ορμονικά σήματα ειδικά για τον τοκετο, μπορεί να επηρεάσει τη μικροβιακή σύνθεση και την ποικιλομορφία του μητρικού γάλακτος," αναφέρουν οι συγγραφείς.
Βοήθεια για τη βιομηχανία τροφίμων

Δεδομένου ότι τα βακτήρια που υπάρχουν στο μητρικό γάλα αποτελεί μια από τις πρώτες περιπτώσεις επαφής με μικροοργανισμούς που αποικίζουν το πεπτικό σύστημα του βρέφους, οι ερευνητές εργάζονται τώρα για να καθορίστει αν ο ρόλος τους είναι μεταβολικός (βοηθά δηλαδη το βρέφος που θηλάζει να χωνέψει το γάλα) ή εχει επιδραση στο ανοσοποιητικο συστήμα (βοηθά να διακρίνει την  ευεργετική  επιδραση των ξένων οργανισμών).
Για τους συγγραφείς, τα αποτελέσματα έχουν ανοίξει νέες πόρτες για το σχεδιασμό των στρατηγικών παιδικής διατροφής που βελτιώνουν την υγεία. "Εφοσον τα βακτήρια του μητρικου γάλακτος βοηθουν σημαντικα σημαντική στην  ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, η προσθήκη του σε βρεφικες συνταγες γαλακτος θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο των αλλεργιών, του άσθματος και τν  αυτοάνοσων  παθήσεων," συμπεραίνουν οι συγγραφείς.


Διαβάστε ακόμη
Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση….ασφαλής λύση σε επιλεγμένες περιπτώσεις!! Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση….ασφαλής λύση σε επιλεγμένες περιπτώσεις!!

Σχετικά