« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 19/02/2013

Θηλασμός!! πολλαπλά τα οφέλη στις θηλάζουσες μητέρες για την προσωπική τους υγεία!!

Oτι είναι καλό για το μωρό είναι επίσης καλό για τη μητέρα. Όταν οι μητέρες ακολουθήσουν το παράδειγμά της φύσης και θηλάζουν τα μωρά τους, το όφελος και για εκείνες είναι τεράστιο!!

  1. Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που θηλάζουν μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μέχρι και 25 τοις εκατό. Η μείωση του κινδύνου του καρκίνου έρχεται σε αναλογία με την συνολική διάρκεια ζωής του θηλασμού. Δηλαδή, όσους πιο πολλούς μήνες μια μητέρα θηλάζει, τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά μείωσης εμφάνισης του κινδύνου του καρκίνου του μαστού.
  2. Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου της μήτρας και του καρκίνου των ωοθηκών. Ένας από τους λόγους για την θετική επίδραση στην μη εμφάνιση του καρκίνου των ωοθηκών του θηλασμού είναι ότι τα επίπεδα οιστρογόνων είναι χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Όσο θηλάζει μια γυναίκα κρατά χαμηλά τα επίπεδα οιστρογόνων, έρευνες έδειξαν ότι μεγάλα διαστήματα θηλασμού μπορούν να βελτιώσουν έως και 50 τα εκατό τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η έβδομη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο μεταξύ των γυναικών και αντιστοιχεί στο τέσσερα τοις εκατό όλων των καρκίνων της γυναίκας. Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να θεραπευθεί και ότι συχνά έχει μια κακή πρόγνωση (με συνολικό ποσοστό πενταετούς επιβίωσης του 45 τοις εκατό περίπου), η έρευνα για τις στρατηγικές πρόληψης είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία των γυναικών σε όλο τον κόσμο!
  3. Ελάττωση της οστεοπόρωσης. Μη θηλάζουσες γυναίκες έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοπενία και στην συνέχεια  οστεοπόρωση σε σχέση με εκείνες που θηλάζουν και έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάγματα ισχίου στα μετεμμηνοπαυσιακά χρόνια.
  4. Δημιουργεί μια απόσταση ασφάλειας μεταξυ δυο γεννήσεων. Δεδομένου ότι ο θηλασμός προκαλεί μια καθυστέρηση της ωορρηξίας,δημιουργείται μια φυσική αντισύλληψη, δημιουργώντας μια απόσταση ασφαλείας και ξεκούραση της μητέρας μεταξύ δυο κυήσεων. Το διάστημα εμφάνισης της ωορρηξίας ποικίλει ανάμεσα στις θηλάζουσες μητέρες, επηρεάζεται και από συναισθηματικούς παράγοντες και είναι από δυο έως έξι μήνες.
  5. Προωθεί την συναισθηματική υγεία. Δεν είναι μόνο τα καλά του θηλασμού καλό για το σώμα της μητέρας, είναι καλό για το μυαλό της. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι μητέρες που θηλάζουν παρουσιάζουν λιγότερες μετά τον τοκετό εμφανίσεις επιλόχειας κατάθλιψης, άγχους και άλλων μορφών κατάθλιψη από ότι οι μητέρες που δεν θηλάζουν.
  6. Βοηθά σημαντικά την απώλεια βάρους μετά τον τοκετό. Οι μητέρες που θηλάζουν εμφανίζουν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση στην περιφέρεια των  ισχίων και πολύ μεγαλύτερη απώλεια λίπους από τον πρώτο κιόλας μήνα του θηλασμού, καθώς και σχεδόν διπλάσια απώλεια βάρους στο σύνολο των μηνών που θηλάζουν σε σχέση με εκείνες που δεν το κάνουν!.Οι μητέρες που θηλάζουν τείνουν να έχουν μια επιστροφή στην προ-εγκυμοσύνης κατασταση από πλευράς βάρους μέσα στους πρώτους έξι μήνες.
  7. Η κρίση και οικονομική κατάσταση σήμερα, βοηθά με τον τρόπο της ίσως τόσο στην αυτονόμηση μητέρας μωρού από ένα πρόσθετο κόστος στις νέες οικογένειες. Πολλά ακόμα θα μπορούσαν να ειπωθούν, όμως σημεία πολλά από αυτά ίσως δεν χρειάζεται γιατί οι σύγχρονες μητέρες είναι σχεδόν πεισμένες για τα τεράστια οφέλη του θηλασμού πέρα από το μωρό και στην δίκη τους προσωπική υγεία!

Διαβάστε ακόμη
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΩΟΘΗΚΩΝ…ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑ Ο ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ; ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΩΟΘΗΚΩΝ…ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΑ Ο ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ;

Σχετικά