« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 07/01/2013

Συχνές ερωτήσεις για τον καρκίνο του ενδομητρίου

Τι είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Είναι ο καρκίνος που προσβάλει το ενδομήτριο, δηλαδή τον ιστό που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του ενδομητρίου;

Στους προδιαθεσικούς παράγοντες περιλαμβάνονται:
  • Η παχυσακία
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • 
Η υπέρταση
  • Η ατοκία
  • Η κακή διατροφή με αυξημένη κατανάλωση λίπους
  • Η χορήγηση ταμοξιφαίνης (φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού)
  • 
Η αυξημένη έκθεση σε οιστρογόνα (πρώιμη εμμηναρχή, καθυστερημένη εμμηνόπαυση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μόνο με οιστρογόνα κ.α.).

Σε ποια ηλικία εμφανίζεται ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Το 80% των περιπτώσεων εμφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση και συχνότερα στην 6η με 7η δεκαετία της ζωής. Σε ένα ποσοστό 3-5% εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου;

Η ανώμαλη κολπική αιμορραγία αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμα. 
Σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση κάθε εμφάνιση κολπικής αιμορραγία επιβάλλει την περαιτέρω διερεύνηση με βιοψία του ενδομητρίου. Σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες η αιμορραγία έχει τη μορφή μηνομητρορραγίας (αύξηση της ποσότητας και της διάρκειας κατά την περίοδο) ή της επιμένουσας μεσοκυκλικής αιμορραγίας.
Η παρουσία πυοαιματηρής κολπικής υπερέκκρισης αποτελεί σπανιότερο σύμπτωμα.

Πως γίνετε η διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου;

Σε κάθε περίπτωση που υπάρχει υπόνοια για την ύπαρξη καρκίνου του ενδομητρίου, θα πρέπει η ασθενής να υποβάλλεται σε βιοψία του ενδομητρίου.
Η βιοψία του ενδομητρίου γίνετε με διαγνωστική απόξεση, κατά την οποία με τη βοήθεια ενός ξέστρου, λαμβάνεται υλικό από την κοιλότητα της μήτρας.
Εναλλακτικά η λήψη βιοψίας μπορεί να γίνει με υστεροσκόπηση, η οποία αποτελεί σύγχρονη μέθοδο για τη διερεύνηση των παθήσεων της ενδομητρικής κοιλότητας, που επιτρέπει τη λήψη βιοψιών υπό άμεση όραση.

Στην περίπτωση του καρκίνου του ενδομητρίου, η υστεροσκόπηση δεν έχει κάποιο πλεονέκτημα έναντι της διαγνωστικής απόξεσης και συνήθως ο ρόλος της περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου η βιοψία που λήφθηκε με τη διαγνωστική απόξεση δεν οδήγησε σε κάποια διάγνωση, ενώ η γυναίκα συνεχίζει να παρουσιάζει η ανώμαλη κολπική αιμορραγία.

Ποια είναι η θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου;


Η θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση της μήτρας των σαλπίγγων και των ωοθηκών σε συνδυασμό με αφαίρεση σε ορισμένες περιπτώσεις πυελικών και παραορτικών λεμφαδένων.
Πέρα από τη χειρουργική θεραπεία και ανάλογα με την έκταση της νόσου, μπορεί να απαιτηθεί συμπληρωματική αγωγή με ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία.
Σε γυναίκες που λόγω άλλων παθολογικών προβλημάτων δε μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία, μπορεί να γίνει αντιμετώπιση μόνο με ακτινοθεραπεία, αλλά στην περίπτωση αυτή η πρόγνωση υστερεί σε σύγκριση με τη χειρουργική αντιμετώπιση.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στην πρόγνωση ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόγνωση ασθενών με καρκίνο του ενδομητρίου είναι:

  • Το στάδιο της νόσου
  • Τα ιστολογικά χαρακτηριστικά του όγκου
  • Η παρουσία ορμονικών υποδοχέων στα κύτταρα του όγκου
  • Η ηλικία της ασθενούς (νεότερες ασθενείς έχουν καλύτερη πρόγνωση)
  • Το είδος της θεραπείας (η χειρουργική θεραπεία με ή χωρίς ακτινοθεραπεία, έχει καλύτερη πρόγνωση από ακτινοθεραπεία μόνο).

Ποιοι παράγοντες μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου;
  • Η χρήση ορμονικής αντισύλληψης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε γυναίκες με διαταραχές της περιόδου, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.

  • Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή
  • Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους

  • Η αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του ενδομητρίου;

Η ετήσια γυναικολογική εξέταση με τεστ Παπανικολάου και διακολπικό υπερηχογράφημα της μήτρας και των ωοθηκών, μπορεί να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του ενδομητρίου, σε στάδιο στο οποίο να είναι θεραπεύσιμος.
Κάθε γυναίκα που θα έχει ξανά αίμα, ενώ βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, θα πρέπει να επισκέπτεται άμεσα το γυναικολόγο.


Επίσης γυναίκες που εμφανίζουν ανωμαλίες στην περίοδο, όπως αύξηση της διάρκειας ή της ποσότητας του αίματος, συχνότερη εμφάνιση της περιόδου σε σχέση με πριν, διάμεσες αιμορραγίες ή αιμορραγίες μετά από επαφή θα πρέπει να επισκέπτονται το γυναικολόγο τους, για να αξιολογηθεί η αιτία της διαταραχής αυτής.


Διαβάστε ακόμη
Kαρκίνος του μαστού… Νέες θεραπείες!!! Kαρκίνος του μαστού… Νέες θεραπείες!!!

Σχετικά