« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 09/10/2013

Σοβαρές καρκινικές βλάβες από τον ιό των κονδυλωμάτων στον τράχηλο!



Ερωτήσεις – απαντήσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας


Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Ο παθολογικός και ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων που επενδύουν τον τράχηλο της μήτρας ονομάζεται καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Προκαλείται από την κακοήθη εξαλλαγή των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας και καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την διαδικασία αποτελεί η ενσωμάτωση του γονιδιώματος (DNA) του ιού HPV στον πυρήνα αυτών των κυττάρων. Τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και δεν πεθαίνουν στον συνήθη χρόνο που αποπίπτουν τα φυσιολογικά κύτταρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η συσσώρευσή τους σε ένα σημείο, η δημιουργία όγκου και η εξάπλωσή τους στα γειτονικά όργανα ή σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος (μετάσταση).


Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στην Ευρώπη και τον κόσμο;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι από τους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους και αποτελεί την 2η αιτία θανάτου από καρκίνο των γυναικών παγκοσμίως. Ετησίως υπολογίζονται σε μισό εκατομμύριο οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τον καρκίνο αυτό ενώ περίπου 275 χιλιάδες γυναίκες ανά έτος πεθαίνουν από την νόσο αυτή παγκοσμίως. Τα στατιστικά αυτά αφορούν το έτος 2002. Την ίδια χρονιά στην Ευρωπαϊκή ένωση των 25 κρατών, διαγνώστηκαν 33.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου της μήτρας και 15.000 περίπου γυναίκες κατέληξαν από την ίδια νόσο.


Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ετησίως διαγιγνώσκονται 600 περίπου νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας και 250 γυναίκες πεθαίνουν (επίσης ετησίως).


Ποιες ηλικίες προσβάλλει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Η μέση ηλικία των ασθενών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι περίπου 52 ετών. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν στις ηλικιακές ομάδες 30-39 ετών και 60-69 ετών. Οι ηλικιωμένες γυναίκες παρουσιάζονται συχνότερα με προχωρημένη νόσο σε σύγκριση με τις νεότερες και αυτό ερμηνεύεται από τον πλημμελή ή αραιότερο προληπτικό έλεγχο στον οποίο υποβάλλονται.


Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
;

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιμετωπίζεται στα αρχικά στάδια με ριζική χειρουργική εξαίρεση και ανάλογα με την έκταση της νόσου συμπληρώνεται με ακτινοθεραπεία ενίοτε συνεπικουρούμενη από χημειοθεραπεία. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου η ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία αποτελούν τις μεθόδους εκλογής. Αξίζει να τονισθεί ότι η θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου αυτού πρέπει πάντοτε να σχεδιάζεται και να εκτελείται σε εξειδικευμένα ογκολογικά τμήματα.


Πως αντιμετωπίζονται τα προκαρκινικά στάδια
;

Όπως προαναφέρθηκε η ενσωμάτωση του DNA του ιού HPV στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας δεν οδηγεί απευθείας σε καρκίνο αλλά μεσολαβούν πολλά έτη στα οποία εμφανίζονται ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις χαμηλού ή αργότερα υψηλού βαθμού, δηλαδή προκαρκινικές βλάβες στα κύτταρα αυτά. Το 70 – 80% των ενδοεπιθηλιακών αλλοιώσεων χαμηλού βαθμού θα υποστραφεί αυτόματα χωρίς θεραπεία ιδιαίτερα σε νέες γυναίκες. Μόνο το 10 – 20% των χαμηλόβαθμων αλλοιώσεων θα εξελιχθεί τελικά σε υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις.

Οι υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις έχουν ποσοστό εξέλιξης 12 – 70% σε διηθητικό καρκίνο μέσα σε ένα μέσο χρονικό διάστημα 9-10 ετών. Οι βλάβες αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά – χειρουργικά. Η δημοφιλέστερη μέθοδος αντιμετώπισης είναι η κωνοειδής εκτομή.


Μπορώ να εμφανίσω επιπλοκές μετά από μία κωνοειδή εκτομή
;

Οι τοπικές επεμβάσεις στον τράχηλο μπορούν να επηρεάσουν το περιγεννητικό αποτέλεσμα μιας μελλοντικής κύησης. Είναι γνωστό ότι η κωνοειδής εκτομή με νυστέρι προδιαθέτει σε πρόωρο τοκετό και αυξάνει την πιθανότητα καισαρικής τομής. Δυστυχώς και οι υπόλοιπες μέθοδοι κωνοειδούς εκτομής του τραχήλου ( με διαθερμία ή με laser κλπ) προδιαθέτουν σε παρόμοιες επιπλοκές στην κύηση (ανεπάρκεια του τραχήλου, πρόωρο τοκετό, πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων, γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους και καισαρική τομή). Πρέπει να τονισθεί ότι δεν υπάρχουν αποδεκτοί μη χειρουργικοί τρόποι θεραπείας των υψηλόβαθμων ενδοεπιθηλιακών βλαβών.


Ποια είναι η αιτία του καρκίνου τραχήλου μήτρας;

Σήμερα είναι πλέον γνωστό ότι η μόλυνση από τους διάφορους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ιοί HPV) αποτελεί απαραίτητο και αναγκαίο αιτιολογικό παράγοντα για την ανάπτυξη διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι και η έναρξη σεξουαλικών επαφών σε νεαρή ηλικία αποτελούν ενοχοποιητικούς παράγοντες..

Άλλοι παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στην μετάλλαξη των μολυσμένων από HPV κυττάρων είναι το κάπνισμα, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικού δισκίου, η καταστολή του ανοσοποιητικού – αμυντικού συστήματος, και η φτωχή σε φυλλικό οξύ, βιτανίνη C και καροτένιο δίαιτα.

Ο σημαντικότερος ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αποτελεί η αποχή των σεξουαλικά ενεργών γυναικών από προγράμματα προληπτικού κυτταρολογικού ελέγχου,δηλαδή η μη τακτική εκτέλεση δοκιμασίας κατά Παπανικολάου.


Διαβάστε ακόμη
Συμπτώματα - Προειδοποιήσεις για τον καρκίνο στις ωοθήκες! Συμπτώματα - Προειδοποιήσεις για τον καρκίνο στις ωοθήκες!

Σχετικά