« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 23/01/2013

HPV: Υπάρχει τρόπος να πάψει η απειλή!!!

Είναι εξαιρετικά συχνός, προσβάλλει κυρίως τους νέους και σχετίζεται με καμιά δεκαριά διαφορετικούς καρκίνους. Παρ’ όλα αυτά, σήμερα υπάρχουν όλα τα απαιτούμενα όπλα για να προστατευθούμε από τον ιό HPV- μόνο που δεν τα χρησιμοποιούμε.

Ο ιός HPV προκαλεί μία τεράστια γκάμα παθήσεων, με πιο γνωστή τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, λέει  η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (HPV).

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι στην Ευρώπη και ιδίως στις νέες γυναίκες (μέχρι τις ηλικίες έως 50 ετών) ο δεύτερος συχνότερος έπειτα από τον καρκίνο του μαστού, όχι μόνο σε συχνότητα αλλά και σε θνησιμότητα.
Επιπλέον, ολοένα περισσότερα στοιχεία δείχνουν πως ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και στον κόλπο, στο αιδοίο, στο πέος, στον πρωκτό, στη στοματική κοιλότητα, στη στοματοφαρυγγική κοιλότητα, στις αμυγδαλές, στον λάρυγγα και στο δέρμα.
Ο HPV έχει περισσότερα από 150 διαφορετικά στελέχη, αλλά αυτά που μας ενδιαφέρουν είναι περίπου 40, τα μισά εκ των οποίων σχετίζονται με καλοήθεις αλλοιώσεις και τα υπόλοιπα έχουν βρεθεί σε καρκίνους.
Ο ιός HPV μεταδίδεται πολύ εύκολα με την σεξουαλική επαφή, αλλά από τις 100 γυναίκες που θα μολυνθούν, μόνο οι 3-4 μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

Στο 75% των περιπτώσεων ο ίδιος ο οργανισμός αποβάλλει τον ιό μέσα σε ένα έως τρία χρόνια δίχως να το αντιληφθούν καν οι γυναίκες, στο 15% εμφανίζονται έπειτα από λίγα χρόνια κονδυλώματα τα οποία ταλαιπωρούν μεν την γυναίκα αλλά δεν απειλούν τη ζωή της, ενώ στο υπόλοιπο 5-6% θα υπάρξουν μεν κάποιες χαμηλού βαθμού αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου, αλλά συνήθως υποχωρούν μόνες τους.
Από το 3-4% των γυναικών που θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, οι τρεις θα εκδηλώσουν σοβαρού βαθμού (προκαρκινικές) αλλοιώσεις στον τράχηλο οι οποίες όμως μπορούν με την έγκαιρη διάγνωση να θεραπευτούν πλήρως.

Τελικά, μόνο η μία θα διαγνωστεί με διηθητικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πήγε για τσεκ απ επί 10 ή 15 χρόνια, δεδομένου ότι ο καρκίνος του τραχήλου θέλει τόσα χρόνια για να αναπτυχθεί.
Άλλο κονδυλώματα, άλλο καρκίνος
Κονδυλώματα προκαλούν κυρίως οι τύποι 6 και 11 του ιού HPV, ενώ οιπροκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις οφείλονται στους λεγόμενους ογκογόνους τύπους του ιού. Οι κυριότεροι από αυτούς τους τύπους είναι ο 16 και ο 18, που προκαλούν το περίπου 70% των κρουσμάτων.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: ο HPV δεν είναι ο ιός των κονδυλωμάτων. Τα κονδυλώματα είναι η μία, η καλοήθης πλευρά της μόλυνσης από αυτόν και δεν έχουν καμία σχέση με τον καρκίνο. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ναι μεν κονδυλώματα και καρκίνος προκαλούνται από τον ίδιο ιό, αλλά από διαφορετικούς τύπους.
Την τελευταία δεκαετία, η σύγχρονη μοριακή βιοτεχνολογία κατάφερε να δώσει δύο εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και πιθανώς και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό HPV – αρκεί, βεβαίως, να εφαρμοστούν ευρέως.
Η πρώτη είναι η δημιουργία του πρώτου αντικαρκινικού εμβολίου (το εμβόλιο του HPV) και η δεύτερη το πρώτο μοριακό τεστ για τον έλεγχο ολόκληρου του πληθυσμού.

Εμβόλια και μοριακό τεστ
Εδώ και περίπου 5 χρόνια υπάρχουν διεθνώς δύο εμβόλια που προφυλάσσουν από τους δύο πιο επικίνδυνους τύπους του ιού HPV, τον 16 και τον 18, ενώ το ένα προφυλάσσει και από τους συχνότερους ιούς των κονδυλωμάτων, τον 6 και τον 11.

Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας φτάνει το περίπου 85%, επειδή κάνουν και διασταυρούμενη προστασία – προστατεύουν δηλαδή και από κάποιους άλλους τύπους του ιού HPV, επειδή από απόψεως μοριακής δομής είναι «συγγενικοί» μαζί τους.
Τα εμβόλια αυτά συνιστώνται να γίνονται στα νεαρά κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών, αλλά είναι κατάλληλα για όλες τις γυναίκες μέχρι την ηλικία των 45 ετών, ακόμα κι αν κάποια στιγμή είχαν μολυνθεί με έναν ιό HPV.

Η μόνη περίπτωση να μην έχει νόημα το εμβόλιο είναι να είχε μολυνθεί η γυναίκα και από τους δύο κύριους ογκογόνους τύπου του HPV, αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι 0,5%, συνεπώς αμελητέα.

Στις ΗΠΑ, τα εμβόλια αυτά έχουν εγκριθεί και για αγόρια και νέους ηλικίας 9-26 ετών για την πρόληψη του καρκίνου του πρωκτού, προσθέτει.
Το μοριακό τεστ για τον HPV ουσιαστικά ελέγχει εάν μία γυναίκα είναι φορέας των ογκογόνων τύπων του ιού, γεγονός που διανοίγει τεράστιες δυνατότητες στον τομέα της έγκαιρης διάγνωσης.

Όταν μια γυναίκα είναι φορέας του ιού HPV, πρέπει να ξέρουμε εάν φέρει χαμηλού κινδύνου τύπο ή ογκογόνο, αλλά και ποιον ογκογόνο. Μεγάλες μελέτες που έχουν γίνει με το μοριακό τεστ έχουν δείξει πως έχει πολλή μεγάλη ακρίβεια στον εντοπισμό των ογκογόνων τύπων του HPV και στην έγκαιρη ανίχνευση των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας.
Η διεθνής τάση είναι να γίνεται πρώτα το HPV-DNA τεστ και, εάν βρεθεί θετικό στους ογκογόνους τύπους του HPV, να παραπέμπεται η γυναικα για κολποσκοπηση, ούτως ώστε να εξετάζεται εάν ήδη έχει αλλοιώσεις στον τράχηλο. Αυτού του είδους ο πληθυσμιακός έλεγχος εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές χώρες του κόσμου, όπως η Ολλανδία, η Τσεχία, το Μεξικό αλλά και η Τουρκία.

Όσον αφορά την συχνότητα της εξέτασης, εκτιμά πως - στο πλαίσιο του προληπτικού ελέγχου - είναι αρκετή μία φορά ανά 3-5 χρόνια, από την ηλικία των 20-25 ετών.


Διαβάστε ακόμη
ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ… για τον καρκίνο του μαστού! ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ… για τον καρκίνο του μαστού!