« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 28/07/2014

Το σπέρμα ενοχλείται από το κάπνισμα...


Νέες μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα πλήττει το σπέρμα, τόσο στους άντρες που καπνίζουν όσο και στους γιους που γεννιόνται από γυναίκες οι οποίες κάπνιζαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι άντρες και γυναίκες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν πρέπει να κόψουν το κάπνισμα.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι το κάπνισμα ασκεί αρνητική βιολογική επίδραση στην ακεραιότητα του DNA των σπερματοζωαρίων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της πρώτης μελέτης δρ Μωχάμεντ Ε. Χάμαντεχ, διευθυντής του Εργαστηρίου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Τμήμα Μαιευτικής & Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Σάαρλαντ, στο Σάαρ της Γερμανίας.

Ο δρ Χάμαντεχ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν πως οι άντρες που καπνίζουν αρειμανίως (πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα) μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα γονιμότητας λόγω της μείωσης στα επίπεδα μιας πρωτεΐνης η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων. Ανακάλυψαν επίσης πως το κάπνισμα βλάπτει το γενετικό υλικό (DNA) των σπερματοζωαρίων.

Η δεύτερη μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τις πρώτες εβδομάδες της κυήσεως υπονομεύουν τελικά την αναπαραγωγική υγεία των γιων τους.
Και οι δύο μελέτες δημοσιεύονται στο τεύχος της 8ης Σεπτεμβρίου της επιθεώρησης «Human Reproduction».
Μελέτη σε καπνιστές
Στην πρώτη μελέτη, ο δρ Χάμαντεχ και οι συνεργάτες του συνέκριναν το σπέρμα 53 μανιωδών καπνιστών με αυτό 63 μη καπνιστών.
Έπειτα από 3 έως 4 ημέρες σεξουαλικής αποχής, κάθε άντρας έδωσε ένα δείγμα σπέρματος, για να μετρηθούν τα επίπεδα δύο πρωτεϊνών του σπέρματος που λέγονται προταμίνες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρωταμίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων, διεγείροντας τον μηχανισμό με τον οποίο σχηματίζονται τα χρωμοσώματα κατά τον πολλαπλασιασμό (διαίρεση) των κυττάρων.
Στην ομάδα των καπνιστών, η μία πρωταμίνη βρισκόταν σε επίπεδα κατά 14% χαμηλότερα απ’ ό,τι στην ομάδα των μη καπνιστών. Η διαφορά αυτή ήταν αρκετή ώστε να θεωρούνται οι άντρες ως έχοντες «ανεπάρκεια πρωταμίνης» - μία διαταραχή που αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Επιπλέον, το κάπνισμα σχετίστηκε με αυξημένες βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων.

Μελέτη σε εγκύους

Στην δεύτερη μελέτη επικεφαλής ήταν ο δρ Κλάους Ίντινγκ Άντερσεν, καθηγητής Φυσιολογίας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, στην Δανία. Η μελέτη αυτή εστιάσθηκε στις επιπτώσεις που έχει στο αναπτυσσόμενο άρρεν έμβρυο το κάπνισμα της μητέρας κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως.

Οι ερευνητές ανέλυσαν ιστούς από τους όρχεις 24 εμβρύων, των οποίων οι μητέρες είχαν κάνει έκτρωση 37 έως 68 ημέρες έπειτα από τη σύλληψη.
Οι επιστήμονες ήρθαν σε επαφή με τις γυναίκες και κατέγραψαν τις καπνιστικές συνήθειές τους. Όπως διαπίστωσαν, ο αριθμός των γεννητικών κυττάρων (είναι τα κύτταρα από τα οποία θα προκύψουν τα σπερματοζωάρια στους άντρες και τα ωάρια στις γυναίκες) ήταν κατά 55% λιγότερα στα έμβρυα των καπνιστριών.
Η παρατήρηση αυτή παρέμεινε η ίδια, ακόμα και όταν οι ερευνητές διερεύνησαν άλλες παραμέτρους που θα μπορούσαν να τα επηρεάσουν, όπως η κατανάλωση καφέ και αλκοόλ.

Επιπλέον, τα επίπεδα των σωματικών κυττάρων (είναι αυτά από τα οποία δημιουργούνται οι υπόλοιποι ιστοί του σώματος) ήταν κατά 37% χαμηλότερα στις καπνίστριες.

Και στις δύο περιπτώσεις (στα γεννητικά και στα σωματικά κύτταρα), η μείωση των επιπέδων ήταν δοσοεξαρτώμενη: όσο περισσότερο κάπνιζε η γυναίκα όταν ήταν έγκυος, τόσο χαμηλότερα τα επίπεδα των κυττάρων στο έμβρυο που κυοφορούσε.
Βάσει αυτών των ευρημάτων, ο δρ Άντερσεν και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα πλήττει την κυτταρική παραγωγή – και αυτό μπορεί να συνεχίζεται έως το τέλος της κυήσεως και να αποτελεί προάγγελο προβλημάτων γονιμότητας στους γιους των καπνιστριών.

Προγενέστερη μελέτη των ίδιων ερευνητών, είχε δείξει και πως στα θήλεα έμβρυα προκαλεί το κάπνισμα της μητέρας μείωση του αριθμού των γεννητικών κυττάρων.
Τα ευρήματα αυτά σε συνδυασμό μεταξύ τους υποδηλώνουν πως η έγκυος που καπνίζει πλήττει την γονιμότητα των εμβρύων, είτε είναι αγόρια είτε κορίτσια.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως «αποκτούν ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα οι μαιευτήρες που προσπαθούν να πείσουν τις μέλλουσες εγκύους ή τις γυναίκες που μόλις έμειναν έγκυοι να κόψουν το κάπνισμα».

Διαβάστε ακόμη
Όσα πρέπει να ξέρεις για την ενδομητρίωση Όσα πρέπει να ξέρεις για την ενδομητρίωση