« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 28/03/2013

Ενδομητρικοί πολύποδες

Η υπερανάπτυξη των κυττάρων που επενδύουν την μήτρα (ενδομήτριο) οδηγεί στο σχηματισμό του πολύποδα της  μήτρας. Αυτοί οι πολύποδες είναι συνήθως καλοήθεις, σπάνια μπορεί να είναι καρκίνος και σπάνια μπορεί τελικά να μετατραπούν σε καρκίνο (προ καρκινικοί πολύποδες).Το μέγεθος ενός πολύποδα της μήτρας μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά  έως αρκετά εκατοστά κι έχουν άλλοι μεγάλη βάση και άλλοι ένα λεπτό μίσχο.

Μπορεί να υπάρχουν  ένας ή πολλοί πολύποδες στην  μήτρα. Αυτοί παραμένουν μέσα στη μήτρα, αλλά μερικές φορές, μπορεί να γλιστρήσουν μέσα από τον τράχηλο και μέσα στον κόλπο. Οι πολύποδες μήτρας, πιο συχνά, συμβαίνουν σε γυναίκες που διανύουν ή έχουν μόλις μπει στην εμμηνόπαυση (περι-και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), αν και οι νεότερες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πολύποδες συχνά.

Σημεία και συμπτώματα πολυπόδων της μήτρας:

 • Ακανόνιστη έμμηνος ρύση
 • Αιμορραγία μεταξύ έμμηνου ρύσης
 • Υπερβολικό αίμα στην έμμηνο ρύση
 • Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
 • Υπογονιμότητα


Μερικές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν μόνο ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες αίματος ή μπορεί ακόμη και να μην έχουν κανένα σύμπτωμα. Συμπτώματα που ανησυχούν, όταν μια γυναίκα έχει γνωστή πολυποδίαση ενδομητρίου:

 • Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
 • Αιμορραγία μεταξύ της έμμηνου ρύσης
 • Ακανόνιστη έμμηνος ρύση


Αιτία της ενδομητρικής πολυποδίασης

Αν και η ακριβής αιτία των πολύποδων της μήτρας είναι άγνωστη, ορμονικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν ένα ρόλο. Οι πολύποδες της μήτρας είναι  ευαίσθητοι στα οιστρογόνα, πράγμα  που σημαίνει ότι ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνεται το ενδομήτριο.

Παράγοντες κινδύνου για την πολυποδίαση μήτρας

 • Περί ή μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
 • Παχυσαρκία
 • Η λήψη Tamoxifen που είναι ένα θεραπευτικό φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού


Πολύποδες και γονιμότητα

-Οι πολύποδες μήτρας μπορεί να σχετίζονται με τη στειρότητα. Αν μία γυναίκα έχει πολύποδες μήτρας και υπογονιμότητα η αφαίρεση των πολυπόδων μπορεί να της επιτρέψει να μείνει έγκυος.

-Οι πολύποδες της μήτρας μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), γι' αυτό αφαιρούνται πριν από την εμβρυομεταφορά.


Διάγνωση πολυποδίασης μήτρας


-Διακολπικό υπερηχογράφημα. Ένα λεπτό, ραβδί  τοποθετείται στον κόλπο και στέλνει ηχητικά κύματα και δημιουργεί μια εικόνα της μήτρας, συμπεριλαμβανομένου του ενδομητρίου.

Μια μέθοδος, γνωστή ως υστεροϋπερηχογράφημα (his-tur-o-suh-NOG-ruh-fee) περιλαμβάνει την έγχυση αλατούχου διαλύματος στη μήτρα  μέσω ενός μικρού σωλήνα με σπείρωμα μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Το αλατούχο διάλυμα επεκτείνει την  κοιλότητα της μήτρας και δίνει στο γιατρό μια σαφέστερη εικόνα του εσωτερικού της μήτρας.


-Υστεροσκόπηση. Στην υστεροσκόπηση, ο γιατρός  εισάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο τηλεσκόπιο (υστεροσκόπιο) μέσω του κόλπου και του τραχήλου σας στη μήτρα. Η Υστεροσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει το εσωτερικό της μήτρας και να αφαιρέσει τυχόν πολύποδες που βρέθηκαν. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για μια διαδικασία παρακολούθησης.


-Απόξεση. Κατά τη διάρκεια της απόξεσης, ο γιατρός  χρησιμοποιεί ένα μακρύ μεταλλικό όργανο με μια θηλιά στο τέλος για να ξύσει τα εσωτερικά τοιχώματα της μήτρας. Αυτό μπορεί να γίνει για να συλλέξει ένα δείγμα για εργαστηριακές δοκιμές ή να αφαιρέσει ένα πολύποδα. Ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει απόξεση με τη βοήθεια του υστεροσκοπίου.

Οι περισσότεροι πολύποδες της μήτρας καλοήθεις. Ωστόσο, ορισμένες προκαρκινικές αλλοιώσεις της μήτρας (υπερπλασία του ενδομητρίου) ή καρκίνος της μήτρας (καρκίνος ενδομητρίου) εμφανίζεται ως πολύποδας μήτρας. Γι' αυτό σε αφαίρεση γίνεται ιστολογική εξέταση.


Θεραπεία πολυποδίασης

-Προσεκτική αναμονή. Μικροί πολύποδες χωρίς συμπτώματα (ασυμπτωματικοί) μπορεί να εξαφανιστούν μόνοι τους. Η θεραπεία δεν είναι απαραίτητη, εκτός αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του ενδομητρίου.

-Φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένα ορμονικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των προγεστινών και τα ανάλογα LHRH (βουσερελίνη, γοσερελίνη, λευπρορελίνη, τριπτορελίνη), που είναι πεπτίδια τα οποία έχουν ανάλογη δράση με τη φυσική υποθαλαμική διεγερτική ορμόνη των γοναδοτροπινών (LHRH), χορηγούνται. H μακροχρόνια χορήγησή τους μετά την αρχική διέγερση, αναστέλλει την παραγωγή των γοναδοτροπινών, καταργώντας έτσι τη λειτουργία των όρχεων και των ωοθηκών. Τα ανάλογα LHRH χορηγούνται κυρίως σε καρκίνο του προστάτη, του μαστού, σε ενδομητρίωση και ινομυώματα της μήτρας και σε πολυποδίαση ενδομητρίου. Τα ανάλογα LHRH μπορεί να συρρικνώσουν ένα πολύποδα μήτρας και να μειώσουν τα συμπτώματα.

-Χειρουργική αφαίρεσημε υστεροσκόπηση και βιοψία του πολύποδα.

Εάν ένας πολύποδας της μήτρας περιέχει καρκινικά κύτταρα η ασθενής κάνει επιπρόσθετη θεραπεία.

Οι  πολύποδες της μήτρας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επανεμφανιστούν και να χρειαστούν πάλι θεραπεία.


Διαβάστε ακόμη

Σχετικά