« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 12/12/2013

Εμβρυικό υπερηχογράφημα καρδιάς... πρώιμη διάγνωση!!Κάποτε, τα μέσα παρακολούθησης του εμβρύου ήταν ελάχιστα και η διάγνωση οποιασδήποτε πάθησης στο παιδί γινόταν με τη γέννησή του. Αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει αλλάξει και πολλά νοσήματα μπορούν να αναγνωριστούν κατά την εμβρυϊκή ζωή του παιδιού. Μία από τις σημαντικές απεικονιστικές διαγνωστικές τεχνικές που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση των καρδιακών ανωμαλιών είναι το εμβρυϊκό υπερηχογράφημα.

Κάποτε, τα μέσα παρακολούθησης του εμβρύου ήταν ελάχιστα και η διάγνωση οποιασδήποτε πάθησης στο παιδί γινόταν με τη γέννησή του. Αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει αλλάξει και πολλά νοσήματα μπορούν να αναγνωριστούν κατά την εμβρυϊκή ζωή του παιδιού. Μία από τις σημαντικές απεικονιστικές διαγνωστικές τεχνικές που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάγνωση των καρδιακών ανωμαλιών είναι το εμβρυϊκό υπερηχογράφημα.

Συνήθως γύρω στην 20 με 24 εβδιμάδα της κύησης πραγματοποιείται ένα αναλυτικό υπερηχογράφημα κυήσεως, το λεγόμενο υπερηχογράφημα β΄επιπέδου. Αυτό περιλαμβάνει λεπτομερή έλεγχο της ανατομίας του εμβρύου καθώς και των δεικτών για χρωμοσωμιακές ανωμαλίες και γίνεται από εξειδικευμένο γυναικολόγο. Εάν αυτός κρίνει απαραίτητο (με την παρουσία κάποιου ευρήματος, ιστορικό καρδιοπάθειας ή κύηση υψηλού κινδύνου) παραπέμπει τη γυναίκα σε εξειδικευμένο παιδοκαρδιολόγο, για διενέργεια εμβρυικού υπερηχογραφήματος καρδιάς.

Το εμβρυικό υπερηχογράφημα καρδιάς είναι μια μη επεμβατική μέθοδος η οποία παρέχει στον παιδοκαρδιολόγο τη δυνατότητα να εξετάσει το καρδιαγγειακό σύστημα του εμβρύου για τη διάγνωση συγγενών καρδιοπαθειών και καρδιακών αρρυθμιών.

Συνήθως γίνεται από την 17η εβδομάδα της κύησης και μετά, και βοηθάει στη λεπτομερή μελέτη της ανατομίας και της λειτουργικότητας της καρδιάς του παιδιού, πριν τη γέννησή του.

Η μελέτη γίνεται, όπως είπαμε, από παιδοκαρδιολόγο με εξειδίκευση στο εμβρυικό υπερηχογράφημα καρδιάς και είναι ακίνδυνη τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Η εξέταση διαρκεί περίπου 40 λεπτά, εκτός αν προκύψουν ευρήματα που απαιτούν περισσότερο χρόνο διερεύνησης.
Δεδομένου ότι το εμβρυϊκό υπερηχογράφημα είναι μια ακίνδυνη απεικονιστική μέθοδος μπορεί να διενεργηθεί σε όλες τις έγκυες γυναίκες, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο. Λόγοι για τους οποίους Κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια εμβρυικού υπερηχογραφήματος καρδιάς:
  • οικογενειακό ιστορικό συγγενούς καρδιοπάθειας.
  • αυξημένη η αυχενική διαφάνεια, κατά το πρώτο τρίμηνο
  • υποψία καρδιακής ανωμαλίας στο υπερηχογράφημα ρουτίνας, το οποίο διενεργείται από τον γυναικολόγο.
  • έμβρυο με αρρυθμία.
  • ανωμαλία σε ένα άλλο ζωτικό όργανο του σώματός τουεμβρύου(νεφρά, άκρα κ α).
  • ινσουλινοεξαρτώμενος (τύπου Ι) σακχαρώδης διαβήτης της μητέρας.
  • μητέρα που έκανε χρήση φαρμάκων, ναρκωτικών ουσιών ή αλκοόλ, ιδίως κατά την πρώτη φάση της εγκυμοσύνης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το έμβρυο ανέχεται καλά ακόμη και σοβαρές καρδιοπάθειες.
Σε περιπτώσεις που η εξέταση δείξει ότι το έμβρυο παρουσιάζει καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική θεραπεία, είτε μέσω της μητέρας, είτε ακόμη και απ’ ευθείας στο έμβρυο μέσω του ομφαλίου λώρου, και να ελέγχεται η πορεία του εμβρύου με τη βοήθεια των υπερήχων.
Αν διαπιστωθούν ανωμαλίες στην ανατομία ή στη λειτουργία της καρδιάς του εμβρύου, γίνονται επιπλέον εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για κάποιο σύνδρομο (Down, Williams, Noonan ).
Η ακριβής εμβρυϊκή διάγνωση δίνει στο ζευγάρι τη δυνατότητα να επιλέξει και να προγραμματίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την γέννηση του παιδιού, σε περίπτωση που χρειαστεί άμεση καρδιολογική και καρδιοχειρουργική υποστήριξη.
Ο ιατρός, με την ολοκλήρωση του εμβρυικού καρδιογραφήματος, δίνει το πόρισμα στη μητέρα γραπτώς, καθώς επίσης και ένα CD με τις λήψεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της εξέτασης.


Διαβάστε ακόμη
Aγόρι ή κορίτσι; Eχω πιθανότητες να διαλέξω το φύλο του μωρού μου; Aγόρι ή κορίτσι; Eχω πιθανότητες να διαλέξω το φύλο του μωρού μου;

Σχετικά