« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 18/02/2013

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΩΡΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ; ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε μια ερώτηση απο ένα μικρο κοριτσάκι προς το αγέννητο αδελφάκι του…

"Γεια σου μωρό, είναι σκοτάδι εκεί μέσα;"ρώτησε ένα κοριτσάκι το μωράκι μέσα στην κοιλιά της μαμάς της!! κανείς μας δεν θυμάται τη  ζωή μέσα στη μήτρα, όπως ήταν. Αν θέλουμε να ξέρουμε  τι ένα έμβρυο μπορεί να δει-για να μην αναφέρουμε  τη μυρωδιά,τη  γεύση και αφή η τι μπορεί να ακούσει-πρέπει να πάμε στην πηγή. Δυστυχώς, τα έμβρυα δεν είναι μεγαλύτερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο…..
Για να βρουν  τις απαντήσεις, οι ερευνητές μελετούν τα έμβρυα ζώων, υγιή ανθρώπινα νεογέννητα μόνο ωρών και πρόωρα βρέφη μέσα από το τζάμι ,στην ουσιαστικά προγεννητική ανάπτυξη τους στην θερμοκοιτίδα. Αυτά που έχουμε μάθει για την εμπειρία του εμβρύου και την ανάπτυξη των αισθήσεων, όχι μόνο διευρύνει την κατανόησή μας για το ανθρώπινο σώμα, επίσης βοηθά στην δημιουργία σημαντικών  πιθανοτήτων για μια υγιή, φυσιολογική ζωή των πρόωρων νεογνών!

Σε όλο το ζωικό βασίλειο, οι αισθήσεις έρχονται σε απευθείας σύνδεση σε μια πολύ συγκεκριμένη σειρά που δεν διαφέρει πολύ από το ένα στο άλλο σπονδυλωτά. Η πρώτη εμπειρία αίσθησης στα έμβρυα είναι αυτή της  αφής. Στη συνέχεια, έρχεται η χημική ουσία με βάση τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης. Η ικανότητα να ακούμε αναπτύσσεται στην  τέταρτη θέση. Και τέλος, πολύ  αργά που σε πολλά ζώα που γεννιούνται λείπει τον πρώτο καιρό, έρχεται η όραση.

Εμείς οι άνθρωποι, με σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα κύησης μας, είμαστε ένα από τα λίγα είδη που μπορούμε να δούμε πριν γεννηθούμε. Όμως ΣΙΓΟΥΡΑ δεν υπάρχουν πάρα πολύ να δούμε μέσα στη μήτρα που μας φιλοξενεί…. Η σύντομη απάντηση στο ερώτημα του μικρού κοριτσιού στο αγέννητο αδελφάκι της είναι, "Ναι. Είναι!!!, στην πραγματικότητα, μάλλον είναι πολύ σκούρα τα πράγματα εκεί μέσα."

"Μπορούμε να πούμε  ότι τα έμβρυα ξεχωρίζουν  τη διαφορά μεταξύ του αμυδρού και του  πολύ αμυδρού…Αυτό είναι ό,τι θα δούμε αν ήμασταν μέσα στην μήτρα  αν αφαιρέσει η μαμά τα ρούχα της σε μια ηλιόλουστη ημέρα», εξηγεί,ο  επικεφαλής της εμβρυϊκής / νεογνικής  ανάπτυξης στο τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της αναπτυξιακής ψυχολογίας.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα έμβρυα στον υπέρηχο να γυρίζουν  τα κεφάλια τους μακριά από τα έντονα φώτα που έριξαν στην κοιλιά της εγκύου. Και έχουν επίσης δει τα εγκεφαλικά κύματα των πρόωρων βρεφών να ανεβαίνουν  σαν απάντηση σε μια λάμψη  φωτός, ή μια αλλαγή στο οπτικό ερέθισμα-μετάβαση από μια κάρτα με  κάθετες ρίγες σε μια άλλη με οριζόντιες, για παράδειγμα. Αυτά είναι μικρά σημεία από μια αίσθηση αλλά είναι αρκετά!!!
Αρκετά για τι; Εδώ  είναι όπου τα πράγματα γίνονται ενδιαφέροντα. Βλέπετε οι αισθήσεις δεν λειτουργούν με κάποια νευρολογικό "off / on" διακόπτη. Είναι περισσότερο σαν οικοδόμηση και τη δυνάμωση ενός μυ. Θα πρέπει να ασκηθεί για να δυναμώσει... όσο περισσότερο χρησιμοποιείται μια αίσθηση, τόσοι περισσότερες  συνδέσεις νευρώνων σχηματίζονται και η αίσθηση βελτιώνεται. Αλλά αν δεν την χρησιμοποιούμε αρχίζει να χάνετε. Κυριολεκτικά.
"Χρειάζεται αισθητηριακή διέγερση κάποιου είδους.

Αισθητηριακή διέγερση είναι σημαντική και με άλλους τρόπους, καθώς, βοηθά τα  έμβρυα να  μαθαίνουν. Για παράδειγμα, τα έμβρυα πάπιας ακούν τη φωνή της μαμάς τους ενώ είναι ακόμα μέσα τα αυγά τους. Όπως το κάνουν αυτό, αρχίζουν να αναγνωρίζουν τη φωνή που σιγά σιγά ακούγεται σαν πάπια.
"Ένας ερευνητής  διαπίστωσε ότι ένα έμβρυο πάπιας που ενώ ήταν μέσα στο αυγό δεν είχε ακούσει τη μαμά του, δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει το κάλεσμα της μαμάς πάπιας μετά την γέννηση του από αυτό μιας κότας, δήλωσε ο Jeffery Alberts, Ph.D . , καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. "Θα πρέπει να τους ακούσουν  στο αυγό και αυτό θα τονώσει τις δικές τους ακουστικές ικανότητες  Αυτό είναι το πώς θα το πάρει να είναι συντονισμένοι αυτό βοηθά ώστε να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.

Ανθρώπινα έμβρυα χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να μάθουν, Ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού κάνει έρευνά σε συνεργασία με μεγάλο μαιευτικό νοσοκομείο. Αν οι γονείς ενδιαφέρονται, βρέφη ηλικίας ακόμη και οκτώ ωρών ελεγγχονται για να δούμε πώς θα ανταποκριθούν σε διαφορετικούς ήχους. Τα μωρά φορούν ακουστικά και τους δίνονται ειδικές πιπίλες συνδεδεμένες με έναν υπολογιστή.

Τα νεογέννητα πιπιλίζουν δυνατότερα  όταν ακούνε ήχους που είναι εξοικειωμένοι με αυτούς πριν από τη γέννηση. Τα νεογέννητα προτιμούν τη φωνή της μητέρας τους πάνω από οποιονδήποτε άλλο είναι εκεί (ακόμα και του μπαμπά). Προτιμούν ακουστικές φράσεις από τα βιβλία που έχουν διαβάσει οι μητέρες, ενώ αυτά  ήταν στη μήτρα, σε σύγκριση με νέες ιστορίες.



"Τα μωρά προτιμούν τον ήχο της μητρικής γλώσσας της μητέρας τους σε σχέση με άλλες γλώσσες λέει ο καθηγητής. "Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, ότι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των γλωσσών διαφορετικής ακουστικής δομής, όπως ισπανικά σε σχέση με  αγγλικά. Αλλά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διαφορά μεταξύ παρόμοιων σε  ήχο γλωσσών, όπως τα αγγλικά και τα ολλανδικά."
Ομιλία της Μητέρας »φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία με πολλούς  τρόπους. Mητέρες που δεν μουρμουρίζουν και μιλούν καθαρά και δυνατά, έχουν παιδιά που μπορούν να αναγνωρίσουν καλύτερα τα σύμφωνα σε 6-σε-8 μήνες, και έχουν μεγαλύτερο λεξιλόγιο στους 10-προς-12 μήνες, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους. Αυτό, και άλλες έρευνες, έχει οδηγήσει τους ερευνητές να υποθέτουν ότι η εκμάθηση της γλώσσας είναι μια διαδικασία που ξεκινά πριν ακόμα γεννηθούν τα μωράκια.
Βλέποντας ένα καλύτερο μέλλον
Όλα αυτά έχει μεγάλες συνέπειες για την υγεία του βρέφους.
Γνωρίζουμε τώρα ότι αισθητικές εμπειρίες πριν από τη γέννηση παίζουν ρόλο στο να διασφαλίσουμε ότι οι  αισθήσεις θα  αναπτυχθούν σωστά και ότι τα έμβρυα μαθαίνουν σημαντικά γρηγορότερα μετά τη γέννηση ,συμπεριφορές. Οι συνεχόμενες έρευνες βοήθησαν τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει στα έμβρυα που εκτίθενται σε αλκοόλ.
Πάρα πολύ αλκοόλ κάνει κακό για ένα έμβρυο, το οδηγεί να ελαττώνει την κίνηση του και αλληλεπιδρά λιγότερο με το περιβάλλον του. Αυτό σημαίνει λιγότερη αισθητική εμπειρία και, ως εκ τούτου, λιγότερο γνωστική ανάπτυξη. Η αισθητηριακή στέρηση μπορεί να έχει ακόμα και φυσικές επιπτώσεις.
"Ένα ακόμα από τα πράγματα που οι έρευνες  έδειξαν είναι ότι ένα έμβρυο μετά από μεγάλη έκθεση στο αλκοόλ της μητέρας του μειώνει σημαντικά και τις καταποτικές κινήσεις. Γι 'αυτό δεν έχει ότι η διέγερση του γαστρεντερικού συστήματος για να βοηθήσει να αναπτυχθεί φυσιολογικά σύστημα», δήλωσε ο Jeffrey Alberts.

Μελετώντας τις αισθήσεις του εμβρύου έχει επίσης βοηθήσει τους γιατρούς να αναπτύξουν καλύτερους τρόπους για τη φροντίδα των πρόωρων βρεφών. Αυτά τα μωράκια καταλήγουν να τους λείπουν πολλά από τα αισθητικές εμπειρίες που χρειάζονται για τη φυσιολογική ανάπτυξη-η κίνηση του να είναι μέσα η μητέρα τους, οι μυρωδιές και γεύσεις της μήτρας, φωνή-ενώ η μητέρα τους, ενώ βιώνουν ταυτόχρονα λαμπερά φώτα και τους δυνατούς θορύβους κάτι που δεν θα γινόταν φυσιολογικά .Φανταστείτε να κοιμηθείτε σε μια αιώρα μια τροπική βραδιά και να ξυπνήσετε πάνω σε μια σχάρα με εκτυφλωτικά φώτα τρομακτικούς θορύβους και δέκα άγριους αστυνομικούς από πάνω σας!! Αυτό το σοκ κάνει τη διαφορά στην ανάπτυξη των βρεφών, και βοηθά να βάζουμε σε κίνδυνο για μια σειρά από νοητικές και κινητικές διαταραχές, λέει ο καθηγητής. Έρευνα έχει οδηγήσει σε πιο σκούρα δωμάτια για πρόωρα βρέφη, να κλείνουν τα δυνατά φώτα που μπορεί να βλάψουν την όχι-αρκετά-έτοιμη ώρας. Έχει επίσης ζητηθεί από τα νοσοκομεία να ξεκινήσουν την παρακολούθηση των κυμάτων του εγκεφάλου των μωρών και εξέταση ακοής τους, ψάχνοντας για τα πρώτα σημάδια ότι το μωράκι μπορεί να χρειαστεί θεραπευτική παρέμβαση. Το σίγουρο είναι ότι μαθαίνοντας για τη ζωή των εμβρύων μέσα στη μίτρα και για τον τρόπο ανάπτυξης τους, βοηθάμε τις μητέρες που κυοφορούν να δίνουν τα καλύτερα ερεθίσματα, καθώς επίσης κατανοούμε όλο και περισσότερο τις ανάγκες των εμβρύων εκείνων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πρόωρα την ασφάλεια της μήτρας της μαμάς τους…


Διαβάστε ακόμη
Eγκυμοσύνη, επιλόχεια κατάθλιψη και η θέση του πατέρα…!!! Eγκυμοσύνη, επιλόχεια κατάθλιψη και η θέση του πατέρα…!!!

Σχετικά