« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 17/06/2014

Αρωματοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης



Η αρωματοθεραπεία - η χρήση αιθέριων ελαίων που προέρχονται από φυσικές και φυτικές πηγές για τη θεραπεία μιας ασθένειας ή την ευεξία του ατόμου- είναι μια πολύ δημοφιλής θεραπεία σε σαλόνια ομορφιάς.
Μια συνεδρία αρωματοθεραπείας μπορεί να είναι δύο τύπων: είτε ο αρωματοθεραπευτής δημιουργεί για μας ένα μίγμα από έλαια με βάση μια λεπτομερή ανάλυση για το κάθε ένα και την ιδιότητα του ή ένας μασέρ (που μπορεί να μην έχει εκπαιδευτεί στην αρωματοθεραπεία) χρησιμοποιεί αιθέρια έλαια στο λάδι του μασάζ.
Ανεξάρτητα από τον τύπο της αρωματοθεραπείας που θα επιλέξετε, αν είστε έγκυος, πρέπει, φυσικά, να προσέξετε να μην κάνετε τίποτα που θα μπορούσε να βλάψει εσάς ή το παιδί σας.

Οι κίνδυνοι
Όσο πολύ μπορεί να λαχταράτε μια αρωματοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μην το κάνετε κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων. Το έμβρυο είναι πιο ευάλωτο και, αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι οποιαδήποτε συμπληρωματική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει αποβολή, δεν αξίζει το ρίσκο. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να υποβληθείτε σε αρωματοθεραπεία ή άλλη συμπληρωματική θεραπεία, αλλά να μην ξέρετε ότι είστε έγκυος. Να είστε ειλικρινείς με τον θεραπευτή και να τον ενημερώσετε πως προσπαθείτε να συλλάβετε έτσι ώστε να σας αντιμετωπίσει σαν να είστε έγκυος.

Αρωματικό μασάζ
Μερικά ινστιτούτα προσφέρουν μασάζ ειδικά για τις έγκυες γυναίκες. Εάν αισθάνεστε άβολα να ξαπλώσετε μπρούμυτα λόγω της κοιλιάς σας, τότε μην το κάνετε, και ο θεραπευτής θα σας τοποθετήσει στο πλευρό σας με ένα μαξιλάρι για υποστήριξη. Μπορείτε ακόμα να καθίσετε σε μια καρέκλα και να κλίνετε προς τα εμπρός, προς τον καναπέ του μασάζ. Όλα εξαρτώνται από τον θεραπευτή και εσάς.
Αν αποφασίσετε να κάνετε αρωματοθεραπεία ή οποιοδήποτε είδος μασάζ, θα πρέπει να πάρετε πρώτα την άδεια από το γιατρό σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θα μπορούσατε να έχετε συμπτώματα που προκύπτουν από μια εγκυμοσύνη, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή φλεβίτιδα και το μασάζ σε τέτοια περιπτώσεις αντενδείκνυται.

Αιθέρια έλαια για τις εγκύους
Αν θέλετε να δοκιμάσετε αρωματοθεραπεία στο σπίτι, είναι πολύ εύκολο να βρείτε κάποια αιθέρια έλαια, να τα βάλετε στο μπάνιο, να τα κάψετε ή να φτιάξετε ακόμα και το δικό σας μίγμα. Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη των αιθέριων ελαίων. Ακόμη και αν δεν εφαρμοστούν στο δέρμα, εισπνέοντας το άρωμα, τα έλαια εισέρχονται στο αίμα. Ένα από τα ασφαλέστερα έλαια για να δοκιμάσετε είναι το μανταρίνι (citrus reticulata). Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα λάδι φυτικό χωρίς αιθέρια έλαια. Εδώ είναι μερικά που κάνουν καλό στις εγκύους:
  • Λάδι σταφυλιού, ένα λάδι για όλες τις χρήσεις και όλους τους τύπους δέρματος
  • Αμυγδαλέλαιο, ιδανικό για δέρματα με κνησμό
  • Αβοκάντο, πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και D. Ταιριάζει σε πολύ ξηρά δέρματα και σε λιπαρές περιοχές. Καλύτερα να αραιώνεται με ένα άλλο έλαιο διότι μπορεί να είναι αρκετά καυτερό.
  • Το φύτρο σιταριού είναι πολύ παχύ και πρέπει να αραιώνεται (10% αραίωση) με ένα λεπτότερο έλαιο όπως του σταφυλιού. Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, καλό για το ξηρό δέρμα
  • Πυρήνας ροδάκινου και βερίκοκου. Έλαια όπως το αμυγδαλέλαιο αλλά πιο ακριβά
  • Νυχτολούλουδο πλούσιο σε GLA (γάμμα λινελαϊκό οξύ) πολύ καλό για ξηρά δέρματα και την πρόωρη γήρανση. Αρκετά παχύ έτσι θα πρέπει να αραιωθεί 10%
  • Ελαιόλαδο, περίπου παρόμοιο με το αμυγδαλέλαιο αλλά με εντονότερη οσμή


Αιθέρια έλαια προς αποφυγή
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μείνετε μακριά από τα παρακάτω αιθέρια έλαια, τα οποία χρησιμοποιούνται για τις εμμηναγωγικές τους ιδιότητες δηλαδή για την πρόκληση εμμηνόρροιας:
  • Ματζουράνα
  • Γιασεμί
  • Βασιλικός
  • Δεντρολίβανο
  • Φασκόμηλο
  • Μελισσόχορτο
  • Θυμάρι
  • Άρκευθος
  • Τριαντάφυλλο damascena (μέχρι το 3ο τρίμηνο, αν είστε υγιείς).
Το γιασεμί και το φασκόμηλο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα!


Διαβάστε ακόμη
Επιλέγοντας Μαιευτήρα!!! Επιλέγοντας Μαιευτήρα!!!

Σχετικά