« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 11/03/2013

Αλλαγές σώματος κατά την εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξω!!

Πώς θα αλλάξει το σώμα μου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι αλλαγές στο σώμα της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι αρκετά ένα σοκ: κερδίζετε βάρος, το στήθος σας μεγαλώνει, η πλάτη σας πονάει, και το δέρμα σας είναι υπό επίθεση, από ορμόνες! Οι αλλαγές στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε απαίσια για τον εαυτό σας σε μια στιγμή που θα πρέπει να χαίρεστε! Έτσι για να μείνετε όμορφη και, κυρίως, να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, ενώ είστε έγκυος, ρίξτε μια ματιά στις 12 συμβουλές μας.

ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ, πρώτα πρώτα, είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο εσάς όσο και τον γυναικολόγο σας,για διαφορετικούς λογούς τον καθένα,όμως η προσπάθεια είναι κοινή, να θυμάστε την πιο βασική συμβουλή!! πως είναι τεράστιος μύθος,το τρώω για δυο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης,για να έχω ένα υγιές μωράκι, μπορώ να πω ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο,ο χρυσός κανένας είναι, τρώω μετρημένα και συχνά,αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση, σάκχαρης και παραγώγων της, καθώς και ασύστολη λήψη υδατανθράκων!! η κύηση από τη φύση της είναι διαβητογόνος παράγοντας, πολύ συχνά ακόμα και σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ σχέση με το σάκχαρο, και το αυξημένο σάκχαρο στην εγκυμοσύνη, είναι ένα από τα χειρότερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο μωράκι σας…

Σε μια υγιή έγκυο,πρέπει να ξέρετε πως η λήψη 2000 με 2200 θερμίδων την ήμερα είναι πάνω από αρκετή!!Μύθος επίσης ότι με το ζόρι πρέπει να πίνω γάλα ,να τρώω γιαούρτι και τυριά, ενώ δεν θέλω, αν θέλω εντάξει, αλλά να ξέρετε ότι το κόκκινο κρέας περιεχέι τριπλάσια ποσότητα ασβεστίου, από τα αντίστοιχα γαλακτοκομικά, και το τελευταίο κοινό μυστικό είναι μικρά συχνά γεύματα, σε σταθερές ώρες,και όχι ένα γεύμα και φυσικά ούτε νηστεία!! Η δίαιτα στην εγκυμοσύνη,πρέπει να υποστηρίζεται πάντα από την καθοδήγηση ειδικών!!




Y
πνος, το μεγάλο φάρμακο της εγκυμοσύνης

Για να βρίσκεστε σε κορυφαία κατάσταση στην εγκυμοσύνη σας , η καλύτερη θεραπεία είναι ο ύπνος,όμως δεν είναι πάντα μια εύκολη κατάσταση σ' αυτούς τους εννέα μήνες.

Το βράδυ, πηγαίνετε νωρίς για ύπνο, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα διαβάσετε κάποιο βιβλίο, θα δείτε τηλεόραση ή θα λύσετε κάποιο σταυρόλεξο για λίγο. Εάν εργάζεστε, κάντε μια μίνι σιέστα στο τέλος της ημέρας, και επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει, τα σαββατοκύριακα καλύψτε τη διαφορά στην πολυπόθητη ηρεμία που σας χρειάζεται από την δύσκολη εβδομάδα.

Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, πρέπει να μάθετε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας, ισιώνοντας το πόδι που είναι κάτω από το βάρος του σώματός σας και λυγίζοντας το άλλο πάνω από αυτό. Μπορείτε επίσης να σύρετε ένα μικρό μαξιλάρι κάτω από το γόνατο σας μέχρι το ύψος της κοιλιάς, έτσι δεν θα νοιώθετε το βάρος της κοιλιάς σας. Πρέπει να ξέρετε ότι όσο οι μήνες περνούν,η μήτρα σας παίρνει μια δεξιόστροφη κλίση, πιέζοντας έτσι τα μεγάλα αγγεία που βρίσκονται ακριβώς από κάτω,δημιουργώντας συχνά συμπτώματα του συνδρόμου της κάτω κοίλης φλέβας, που εκδηλώνονται συχνά στην έγκυο,με αίσθημα λιποθυμίας, πτώση της πίεσης, εφίδρωση, με την αριστερή θέση τόσο στις ώρες ανάπαυλας, όσο και του ύπνου, ελαττώνοντας την συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου. Ύπνος όσο γίνεται στο αριστερό πλάι λοιπόν!!

Ραγάδες στην εγκυμοσύνη

Οι ραγάδες επηρεάζουν σχεδόν 8 στις 10 γυναίκες κατά τη διάρκεια τους εγκυμοσύνης .Εμφανίζονται λόγω της ταχείας αύξησης του βάρους και την επίδραση των ορμονών καθώς και σε δέρματα που είναι ευαίσθητα στην εμφάνιση τους, χρησιμοποιείτε τακτικά τις κρέμες για την πρόληψη και όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια, όπως κοκκινίλα, φαγούρα, τοπικός ερεθισμός, ξεκινήστε τις κρέμες που προσπαθούν να ανασκευάσουν τις ραγάδες, όχι πάντα με τα τελειότερα αποτελέσματα.

Πώς να αποφύγετε ραγάδες στην εγκυμοσύνη:

  • Κρατήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο, χρησιμοποιώντας κρέμα για έγκυες γυναίκες πολλές φορές σε καθημερινή βάση.

  • Μια ακόμα βοηθητική κρέμα, είναι μια μίξη βαζελίνης με aguazola και τοποθέτηση της στην κοιλιά, στους γλουτούς και στο στήθος δυο η τρεις φορές την ημέρα.

  • Κάντε απαλό μασάζ με την κρέμα στην κοιλιά και τους μηρούς σας μετά από ένα ζεστό ντους ή ένα μπάνιο.

  • Αν οι μεγάλοι μήνες της εγκυμοσύνης σας, συμπέσουν με τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες,καθώς και το τρέξιμο,πήδημα,με μεγάλη κοιλιά, γιατί πραγματικά επιδεινώνει τις ραγάδες, το δέρμα έχει όρια αντοχής,ειδικά αντηλιακά, να χρησιμοποιείτε πάντα.


Χαλαρώστε...

Η χαλάρωση πρέπει να είναι μία από τις προτεραιότητές σας. Ακόμα και αν έχετε συνηθίσει να ζείτε τη ζωή σας, τρέχοντας, θα πρέπει να κάνετε μια έντιμη προσπάθεια να αλλάξετε ρυθμούς. Μια υγιής έγκυος γυναίκα μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα, πρέπει όμως να τα κάνει χαλαρά, μαθαίνοντας από τις αλλαγές στο κορμί της, ακολουθώντας το και όχι προσπαθώντας να το προσπεράσει!

 Μαθήματα γιόγκα εγκυμοσύνης, αν τα επιλέξετε, θα ανακουφίσει λίγο τα καθημερινά προβλήματα, πίεσης άγχους και θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για έναν ποιο ήρεμο τοκετό. Βρειτε χρόνο να χαλαρώσετε με τους φίλους σας , να περάσετε χρόνο με τον σύντροφο σας , με την οικογένειά σας, κλπ. .Sex, εφόσον έχει επιτραπεί από τον γιατρό σας είναι καλό και για το ηθικό σας ... και για την υγεία σας. 


Η σωστή στάση του σώματος

Θα παρατηρήσετε ότι το κέντρο βάρους σας έχει αλλάξει. Σιγά σιγά η κοιλιά σας που μεγαλώνει σας παρασέρνει προς τα μπροστά, έτσι μπορεί να στραμπουλίξετε τους αστραγάλους σας πιο εύκολα, να χάνετε την ισορροπία σας, κλπ. πίσω θα πρέπει να αποφεύγετε τα ψηλά τακούνια και αντί αυτού να επιλέξετε παπούτσια που προσφέρουν υποστήριξη στα πόδια σας, Υπάρχουν κάποιες πρακτικές που θα διευκολύνουν να μην έχετε πόνους στην πλάτη όσο προχωρά η εγκυμοσύνη σας.

Σκύβοντας κάτω: κάντε βαθύ κάθισμα στον ποπό σας στηριζόμενη στις φτέρνες σας και κρατήστε την πλάτη σας ίσια. η έγκυος γυναίκα δεν σκύβει όπως μια άλλη γυναίκα.


Στήθη και εγκυμοσύνη


ΟΙ Αλλαγές στο στήθος σας είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσετε όταν μάθετε πως είστε έγκυες.
  • Πόνος
  • Πρήξιμο
  • Αλλαγή χρωματος και μεγεθους στις θηλές
  • Ραγάδες


Πώς να φροντίσετε το στήθος σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ενυδάτωση: Χρησιμοποιείτε κρέμες στο στήθος σας πάρα πολύ συχνά. Τρίψτε απαλά το στήθος σας , κάνοντας κυκλικές κινήσεις και μασάζ,: αυτό θα ενθαρρύνει το προϊόν να διαπεράσει το δέρμα και ενεργοποιεί την κυκλοφορία. Αποφύγετε τον ερεθισμό των θηλών, καθώς αυτό συνδέεται με συσπάσεις στη μήτρα ! Μετά το ζεστό ντους μια έκρηξη από κρύο νερό αναζωογονεί τη ροή του αίματος και ανακουφίζει το βάρος στο στήθος σας. Φοράτε κατάλληλο σουτιέν, επιλέξτε σουτιέν χωρίς μπαλένες και στο κατάλληλο νούμερο, ακόμα και αν χρειαστεί να το αλλάζετε κάθε δυο μήνες. Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο: τους καλοκαιρινούς μήνες του στήθους σας αν δεν θέλετε να το αποφύγετε, προστατεύετε τον εαυτό σας με ένα αντηλιακό με πολύ υψηλά επίπεδα προστασίας από τον ήλιο (SPF 50 +). Ο ήλιος μπορεί στην πραγματικότητα να ενθαρρύνει την εμφάνιση των καφέ κηλίδων και επιδείνωση των ραγάδων .


Μια λαμπερή επιδερμίδα

Διαταραχή ορμονών οδηγεί συχνά σε μικρές βλάβες του δέρματος κάποιου είδους, ιδιαίτερα στο πρόσωπο. Μπορείτε να παρατηρήσετε:

  • Spots
  • Σπυράκια
  • Μέλασμα (καφέ κηλίδες από τον ήλιο είναι γνωστή ως η μάσκα της εγκυμοσύνης )



Ξηρό δέρμα ή υπερβολική λιπαρότητα

Stick με φαρμακευτικά προϊόντα αποφεύγονται,προτιμούνται τα βιολογικά προϊόντα, καθώς το το σώμα σας απορροφά δραστικές χημικές ουσίες που μπορεί να περάσουν από εσάς στο μωρό σας. Το νερό της βρύσης έχει συχνά υψηλά επίπεδα ασβεστίου, τα οποία μπορούν να στεγνώσουν το δέρμα σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενυδατωθεί κάθε πρωί και βράδυ. Ήπια απολέπιση κάθε δύο εβδομάδες για να απαλλαγείτε από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική μάσκα για να θρέψει βαθιά το δέρμα. Μην ανησυχείτε αν έχετε εμφανίσει καφέ κηλίδες,να θυμάστε ότι επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο, άλλα συνήθως ξεθωριάζουν μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.


Linea nigra,μαύρη γραμμή

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου συνήθως τριμήνου της εγκυμοσύνη σας,είναι πιθανό να εμφανιστεί μια σκοτεινή, κάθετη, καφέ γραμμή που είναι γνωστή ως "Linea Nigra"και εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες. Μπορεί το χρώμα της να είναι εξασθενημένο ή πολύ σκούρο. Η linea nigra διασχίζει κάθετα το στομάχι μέχρι το ηβικό οστό. Είναι κυρίως λόγω των ορμονικών αλλαγών,Σε πολλές γυναίκες δεν εξαφανίζεται μετά τον τοκετό άλλα παραμένει, βελτιώνοντας λίγο το χρώμα της. 


Αποτρίχωση

Ένα από τα θετικά για σας στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ότι κάποιες μη βασικές λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται, έτσι τα μαλλιά σας μεγαλώνουν αργότερα, καθώς επίσης και οι τρίχες του σώματός σας! Όλες οι μορφές αποτρίχωσης επιτρέπονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης,όπως ξύρισμα, κερί κτλ,όταν ποια θα έρθει η στιγμή που δεν θα μπορείτε μόνη σας να φτάσετε ορισμένα σημεία του σώματος σας,αφήστε να σας βοηθήσουν ή ο σύντροφος σας η η αισθητικός σας


Φάτε έως 2500 kcal ανά ημέρα

Κερδίζοντας περιττό βάρος είναι κάτι που θα προτιμούσαν να αποφύγουν. Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να προσέχετε τι τρώτε. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται μεταξύ 2 χιλιάδες - δύο χιλιάδες πεντακόσιοι Kcals ανά ημέρα - κατανεμημένα σε 4 γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό σνακ και δείπνο. Να θυμάστε, αν δεν είστε σωματικά δραστήριοι θα χρειάζονται λιγότερο θερμίδες , ώστε να μην αποκτήσουν περιττό βάρος .



Πλούσια διατροφή

Βιταμίνες: Η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πράσινα λαχανικά, κλπ.), βιταμίνη Α (καρότα, ντομάτες, κλπ), και βιταμίνη Β (γάλα, αυγά, δημητριακά ολικής αλέσεως).

Σίδηρος: πολλές γυναίκες υποφέρουν από έλλειψη σιδήρου. Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να τρώτε επίσης το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, οι φακές, σπανάκι, κ.λπ. - Το φολικό οξύ, το οποίο βοηθά σιδήρου εργασία σωστά στο σώμα: aspragus, αμύγδαλα, κλπ. - ασβέστιο, που είναι απαραίτητες για το σχηματισμό της μελλοντικής σας μωρό σκελετό. Προσπαθήστε να τρώτε μια ποικιλία από γαλακτοκομικά προϊόντα: γάλα, τυρί, γιαούρτι, κ.λπ. - Ποτών μεταξύ 1,5 και 2 λίτρα την ημέρα. Ανακατέψτε μέχρι πίνοντας μια ποικιλία από χυμούς, τσάι από βότανα, sparklling νερό, κλπ.


Το σωστό βάρος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μόνο φυσιολογικό να τεθεί σε βάρος . Ωστόσο, η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα (κακή κυκλοφορία, ραγάδες , πίσω πόνο , κλπ.)σας βάρος δεν θα πρέπει να παρακολουθείται από τους γιατρούς αν δεν είστε είτε κάτω ή πάνω-βάρος . Αυτό σημαίνει ότι είναι στο χέρι σας να σας ελέγχει αύξηση του σωματικού βάρους και να το διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Για να μάθετε πόσα θα πρέπει να τεθεί σε κανονικά θα πρέπει να γνωρίζετε την έναρξη σας ΔΜΣ - δοκιμάστε το NHS ΔΜΣ αριθμομηχανή .



Συνιστάται συνολικό κέρδος σας

Χαμηλή ΔΜΣ (λιγότερο από 19,8) | συνολικού κανονική αύξηση του σωματικού βάρους 28-£ 40 (12,5-18kg)

Κανονική ΔΜΣ (μεταξύ 19,8 και 26) | συνολικού κανονική αύξηση του σωματικού βάρους 25-£ 35 (11,5-16kg)

Υψηλή ΔΜΣ (πάνω από 26) | συνολικού κανονική αύξηση του σωματικού βάρους15-£ 25 (7-11.5kg)

Αν έχετε αμφιβολίες ή αν ανησυχείτε σε κάποιο στάδιο της εγκυμοσύνη σας, μην διστάσετε να ρωτήσετε το γιατρό σας, αν η αύξηση του σωματικού βάρους είναι φυσιολογική.

Διαβάστε ακόμη
Η εξωσωματική γονιμοποίηση επηρεάζει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού; Η εξωσωματική γονιμοποίηση επηρεάζει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού;

Σχετικά