« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 08/01/2013

Η ψυχολογία του πατέρα κατά την εγκυμοσύνη

Η απόκτηση ενός παιδιού αποτελεί για έναν άντρα μια πολύ μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Αν και οι άντρες δεν υφίστανται τις έντονες σωματικές αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες, ο ερχομός ενός παιδιού σηματοδοτεί και για αυτούς μια εντελώς νέα φάση στη ζωή τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί. Πολλά πράγματα αλλάζουν και πρέπει και εκείνοι να προσαρμοστούν τόσο σε ψυχικό όσο και σε καθημερινό, πρακτικό επίπεδο.
Οι άντρες (όπως άλλωστε και οι γυναίκες) βιώνουν ένα πλήθος διαφορετικών και συχνά αντικρουόμενων συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους. Στην αρχή όταν πληροφορηθεί την εγκυμοσύνη, ο μελλοντικός πατέρας μπορεί να νιώσει έντονη χαρά και ευφορία, την οποία μοιράζεται με τη γυναίκα του, τους συγγενείς και τους φίλους του. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα πιο έντονα στην περίπτωση που το μωρό έρχεται μετά από πολλαπλές προσπάθειες και κόπους. Ο πατέρας μπορεί όμως επίσης να νιώσει μούδιασμα, αμηχανία, άγχος, είτε πρόκειται για μια εγκυμοσύνη που έρχεται αναπάντεχα, σε μια δύσκολη περίοδο είτε για μια εγκυμοσύνη επιθυμητή και αναμενόμενη.

Την χαρά ή την αμηχανία ακολουθεί σχεδόν πάντα το άγχος και η αγωνία καθώς πλήθος ανησυχίες και ερωτήματα αναδύονται. Ιδιαίτερα οι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης συνιστούν συχνά μια περίοδο έντονων αμφιβολιών (ακόμα και για ανθρώπους που επιθυμούσαν από καιρό να αποκτήσουν παιδί). «Είναι πράγματι η κατάλληλη στιγμή να αποκτήσω παιδί;», «είμαι αλήθεια έτοιμος να γίνω πατέρας;», «θα μπορέσω να αντεπεξέλθω στις καινούργιες υποχρεώσεις;», «είμαστε έτοιμοι (εγώ και η γυναίκα μου) για αυτή τη μεγάλη αλλαγή;» : είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που μπορεί να αναδυθούν την περίοδο αυτή. 



Παράλληλα με το πέρασμα των ημερών και των μηνών μπορεί να προστεθούν άγχη σχετικά με την υγεία της γυναίκας του και του μωρού, ερωτήματα για την κύηση και τον τοκετό, για τον αν το μωρό θα γεννηθεί χωρίς προβλήματα. Τα άγχη αυτά είναι φυσιολογικά. Πρόκειται για ερωτήματα που ταλανίζουν όλους τους μελλοντικούς γονείς γίνονται όμως έντονα και τρομακτικά όταν η κύηση είναι επαπειλούμενη.


Διαβάστε ακόμη
Αρωματοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Αρωματοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης