« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 17/05/2016

Η εγκυμοσύνη αλλάζει το σώμα της γυναίκας και την οδηγεί στη μητρότητα απολαύστε το!!



Η εγκυμοσύνη φέρει τεράστιες αλλαγές στο σώμα της εγκύου. Αλλαγές ορμονικές αλλά και εμφανείς αφού αλλάζει το σώμα με θεαματικό τρόπο.

Συνήθως οι ορμονικές αλλαγές παρέχουν μία καλή ψυχολογία στην έγκυο. Ωστόσο η ναρκισσιστική προβληματική βρίσκεται σε εγρήγορση καθώς η εικόνα του σώματος μεταβάλλεται. Έτσι μία γυναίκα που έχει ως εκείνη τη στιγμή μία καλή σχέση με το σώμα της και τη θηλυκότητά της, θα αγαπήσει το νέο της σώμα και θα αισθάνεται και περήφανη γι` αυτό. Αντίθετα, μία γυναίκα με χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή εικόνα σώματος ως τη στιγμή της εγκυμοσύνης θα αντιληφθεί τις αλλαγές στο σώμα ως συνώνυμες της παχυσαρκίας και δεν θα αισθάνεται άνετα σε αυτό. Οι αλλαγές στο σώμα γίνονται όλο και πιο έντονες καθώς περνούν οι μήνες. Τα ρούχα της δεν της κάνουν πια και χρειάζεται όλο και μεγαλύτερα νούμερα ή τα ρούχα που είναι ειδικά για έγκυες.

Όταν η εικόνα του νέου σώματος είναι αρνητική, η έγκυος μπορεί να αισθάνεται ντροπή και να αρνείται να εμφανιστεί γυμνή, π.χ. στην παραλία ή μπροστά στον σύντροφό της εξαιτίας της κακής αυτοεικόνας. Ωστόσο, για τις περισσότερες γυναίκες το νέο σώμα γίνεται συχνά συνώνυμο του πλήρους σώματος. Η ύπαρξη του αμνιακού σάκου και του μωρού μέσα στην κοιλιά προσφέρει μία αίσθηση πληρότητας και γίνεται τόσο μεγάλη πηγή χαράς, που μερικές γυναίκες βιώνουν την γέννηση του μωρού και τον διαχωρισμό του από το σώμα τους ως μία απώλεια. Ανάλογα με το πώς είναι δομημένος ο ψυχισμός και η αυτοεκτίμηση της γυναίκας αυτή η απώλεια ή θα αντικατασταθεί με επιτυχία από τη χαρά της επαφής με το μωρό, ή θα την οδηγήσει στην επιλόχειο κατάθλιψη.

Η έγκυος, όπως και η έφηβη, μπορεί να περάσει πολλές στιγμές μπροστά στον καθρέφτη της παρατηρώντας τις αλλαγές στο σώμα της. Το νέο στήθος που μεγεθύνεται κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να της φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό, ιδιαίτερα σε μία γυναίκα που αγαπά το σώμα της.
Από την άλλη, πολλά νέα άγχη μπορεί να γεννηθούν σχετικά με το πώς θα επανέλθει το σώμα στην  προηγούμενη κατάσταση.  Αυτές οι ανησυχίες δεν είναι ανυπόστατες, καθώς πράγματι το σώμα μπορεί να γίνει πλαδαρό κατά τον πρώτο καιρό της λοχείας και χρειάζεται μία ιδιαίτερη φροντίδα.
Έτσι, η γυναίκα που νιώθει όμορφα με αυτό που της συμβαίνει και φροντίζει τον εαυτό της, θα λάβει τις κατάλληλες προφυλάξεις για να διατηρήσει το σώμα της στο μέτρο του δυνατού σφριγηλό, χρησιμοποιώντας προϊόντα ενυδάτωσης.

Κατά την εγκυμοσύνη, λόγω των ορμονικών διαταραχών το βάρος της γυναίκας μπορεί να ξεφύγει από τα κανονικά όρια. Έτσι χρειάζεται να προσέχει, να τρέφεται μεν σωστά αλλά να απέχει από ότι μπορεί να βλάψει τόσο την εικόνα του σώματός της όσο και την υγεία τη δική της και του μωρού, αφού συνδέεται η μεγάλη αύξηση βάρους με τον διαβήτη. Από την άλλη, χημικά προϊόντα αισθητικής περιποίησης που μπορεί να χρησιμοποιούσε ως τώρα, όπως τις περισσότερες κρέμες μαλλιών, βερνίκια νυχιών κλπ,  κατά την εγκυμοσύνη καλείται να τα εγκαταλείψει. Για κάποιες γυναίκες που υπερεπενδύουν σε τέτοια προϊόντα ομορφιάς μπορεί και αυτό να τις φέρει αντιμέτωπες με την ιδέα ότι μπορεί να μην είναι πια το ίδιο ελκυστικές. Το νέο σώμα δεν ανήκει μόνο στη γυναίκα. Αποκτά σταδιακά την ευθύνη της μητρότητας και ιδιαίτερα από τη στιγμή που αντιλαμβάνεται τις κινήσεις του μωρού αισθάνεται ότι πρέπει να φροντίζει περισσότερο την υγεία της. Έτσι, για πολλές γυναίκες η εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει το αίσθημα αυτοεκτίμησης. Το σώμα τους αποκτά το νόημα της μητρότητας και αυτό τις γεμίζει με πληρότητα.

Ο θηλασμός είναι επίσης ένα θέμα που θα τεστάρει την αυτοεκτίμηση της γυναίκας και την εικόνα που έχει για το σώμα της. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που θεωρούν ότι μία τέτοια πρακτική τους καταστρέφει την σεξουαλική τους ταυτότητα. Νιώθουν σαν αγελάδες, όπως χαρακτηριστικά λένε και απέχουν από τον θηλασμό, χάνοντας τη μοναδική ευκαιρία να ζήσουν πρωτόγνωρες εμπειρίες με το μωρό τους.Αντίθετα, η γυναίκα με υψηλή αυτοεκτίμηση χαίρεται τον θηλασμό. Όπως λένε όμως και οι γυναικολόγοι, ο θηλασμός προφυλάσσει το στήθος από την απότομη απώλεια όγκου και το διατηρεί σφριγηλό.

Έτσι, η συμφιλίωση με τη φύση μας προφυλάσσει και την εικόνα του σώματος μετά την εγκυμοσύνη και αποτελεί και ένδειξη καλής αυτοεκτίμησης.


Διαβάστε ακόμη
Αρωματοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Αρωματοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σχετικά