« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 30/09/2014

Εγκυμοσύνη και κιρσοί..., ένα συχνό πρόβλημα!



Για τις περισσότερες γυναίκες η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος προετοιμασίας για την άφιξη του παιδιού-ειδικά εάν είναι το πρώτο- είναι όμως και μια περίοδος μεγάλων αλλαγών στο σώμα τους.

Η εμφάνιση ή η επιδείνωση ήδη υπαρχοντων κιρσών και ευρυαγγειών αποτελεί ένα πρόβλημα που μοιράζονται πολύ συχνά οι έγκυες γυναίκες.
Ακολουθώντας ορισμένες απλές συμβουλές είναι δυνατόν να περιορίσουμε σημαντικα τη δημιουργία τών κιρσών και να απαλυνουμε τα συμπτώματα τους κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ανάπτυξη των κιρσών σε αυτη την περίοδο οφείλεται στη σημαντική μεταβολή του επιπέδου ορμονών, στην αύξηση του όγκου αίματος και της πίεσης που ασκείται στις φλέβες της πυέλου από τη διογκωμενη μήτρα.
Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούν όχι μόνο αισθητικό πρόβλημα, αλλά και συχνά ενοχλήματα όπως πόνο, βάρος. κούραση και πρήξιμο στα πόδια. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως επιδεινώνονται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και όταν κάνει ζέστη.

Οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανιστούν επίσης στα χείλη του αιδοίου και την πύελο προκαλώντας πόνο στο βάδισμα, ή κατά τη διάρκεια σεξουαλικής επαφής ενοχλήσεις στον κόλπο.
Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες που δημιουργούνται μπορεί να είναι παροδικοί και να εξαφανιστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο μετά τον τοκετό. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, ειδικά εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και διαδοχικές κυήσεις, ίσως παραμείνουν και χρειαστούν ειδική θεραπεία.
Μικρές αλλαγές του τρόπου ζωής και η εκτέλεση ορισμένων συμβουλών όσο είστε έγγυος είναι δυνατόν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματά σας και να περιορίσουν την επιδείνωση του προβλήματος:
 
  • Διατηρείστε όσο μπορείτε ιδανικό βάρος.
  • Ξεκουραστείτε τακτικά με τα πόδια σας σηκωμένα. Οποτε μπορείτε καθίστε με τα πόδια ακουμπισμένα σε μια καρέκλα ή ξαπλώστε με ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια ώστε να βοηθήσετε την επιστροφή του αίματος στην καρδιά.
  • Προσπαθείστε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πίεση της μήτρας στην κάτω κοίλη φλέβα.
  • Αποφεύγετε να φοράτε ψηλά τακούνια. Προτιμήστε παπούτσια με τακούνια 2-3 εκατοστά.
  • Αποφεύγετε την άσκοπη ορθοστασία. Αντιθέτως το περπάτημα και γενικότερα η κίνηση κάνουν πολύ καλό γιατί βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος.
  • Φορέστε ειδικές ελαστικές κάλτσες.  Μπορεί στην αρχή να το βρίσκετε ενοχλητικό, όμως θα τις συνηθήσετε και θα δείτε μεγάλη βελτίωση στα συμπτώματά σας.
  • Αποφεύγετε τη ζέστη. Αφήστε την ηλιοθεραπεία, τα ζεστά μπάνια και τη σάουνα για πιο μετά...
 
Η θεραπεία για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες συνήθως αναβάλεται για μετά την εγκυμοσύνη γιατί όπως είπαμε ένα μεγάλο μέρος μπορεί να εξαφανιστεί ή τουλάχιστον να μειωθεί μέσα στους πρώτους μήνες μετα τον τοκετό. Σε περίπτωση όμως που παραμείνουν και χρειαστούν αντιμετώπιση, τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι θεραπείες έχουν εξελιχθεί πολύ ώστε να έχουν και πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα και να γίνονται σχετικά ανώδυνα.
Ανάλογα με την περίπτωση και την έκταση του προβλήματος, μπορεί να χρειαστεί σκληροθεραπεία (έγχυση ειδικού σκληρυντικού υγρού), χειρουργική αφαίρεση της παθολογικής φλέβας ή ενδαυλιακή θεραπεία με× Laser και ραδιοσυχνότητα.


Διαβάστε ακόμη
Πλακούντας: Πώς λειτουργεί, τι είναι φυσιολογικό; Πλακούντας: Πώς λειτουργεί, τι είναι φυσιολογικό;

Σχετικά