« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 30/07/2013

Αντιβίωση στην εγκυμοσύνη… ανατροπή;

Δίνοντας αντιβιοτικά σε έγκυες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης από στρεπτόκοκκο Β, μειώνονται σημαντικά τα ποσοστά λοίμωξης στα νεογνά.

Η πιο κοινή λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Β, σε όλες τις περιοχές του κόσμου, ήταν η ορότυπου III (49%), ακολουθούμενη από τους ορότυπους Ia (23%), Ιβ (7%), ΙΙ (6%), και V (9%).Η χρήση των αντιβιοτικών για την πρόληψη της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β είναι κοινή στις δυτικές ανεπτυγμένες χώρες και θα πρέπει επίσης να εφαρμόζεται και στις αναπτυσσόμενες χώρες, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι η κατανομή των στελεχών του στρεπτόκοκκου Β παρουσιάζεται παρόμοια σε όλο τον κόσμο, γεγονός που σημαίνει, ότι τα εμβόλια που είναι υπό εξέλιξη θα μπορούσαν να έχουν σχεδόν καθολική εφαρμογή. Ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών ενδέχεται να μειώνει τους πρόωρους τοκετούς, τη θνησιγένεια και την επιλόχεια σηψαιμία, που προκαλείται από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β.


Οι ερευνητές ανέλυσαν δεκάδες προηγούμενες μελέτες και διαπίστωσαν, ότι η μέση παγκόσμια επίπτωση της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Β, σε βρέφη μέχρι 3 μηνών, ήταν 0,53 ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών και το μέσο ποσοστό θνησιμότητας ήταν 10%. Η Αφρική είχε την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης (1,21 περιπτώσεις ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων νεογνών) και ποσοστό θνησιμότητας (22%).

Η επίπτωση στην Αμερική ήταν 0,67 ανά 1.000 γεννήσεις και στην ευρώπη 0,57 ανά 1.000 γεννήσεις. Το ποσοστό θανάτου ήταν 11% στην Αμερική και 7% στην Ευρώπη. Παγκοσμίως το ποσοστό θανάτων από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Β που συμβαίνουν την πρώτη εβδομάδα της ζωής ήταν 12%, διπλάσιο από αυτό της μετέπειτα έναρξης της νόσου. Το 69% ανέφερε χρήση οποιασδήποτε προληπτικής θεραπείας με αντιβιοτικά κατά το χρονικό διάστημα της εγκυμοσύνης.

Η πρόωρη έναρξη της νόσου ήταν τρεις φορές μικρότερη στις μελέτες που ανέφεραν την προληπτική χρήση των αντιβιοτικών, απ' ό,τι σε εκείνες που δεν έχει αναφερθεί ανάλογη χρήση.

Βιβλιογραφία
The Lancet, news release, Jan. 4, 2012

Διαβάστε ακόμη
[ΠΡΕΥ] ΠΡΟΩΡΗ ΡΗΞΗ ΕΜΒΡΥΙΚΩΝ ΥΜΕΝΩΝ [ΠΡΕΥ] ΠΡΟΩΡΗ ΡΗΞΗ ΕΜΒΡΥΙΚΩΝ ΥΜΕΝΩΝ