« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 20/02/2013

Σαλπιγγίτιδα: Πως μεταδίδεται; Τι πρέπει να ξέρω;

Η σαλπιγγίτιδα είναι λοίμωξη των ωαγωγών σαλπίγγων, η οποία μπορεί να εμπλέξει (να επηρεάσει) και τις ωοθήκες. Σύμφωνα με τους γιατρούς τα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα: Οι ασθενείς με οξεία σαλπιγγίτιδα μπορεί να αισθάνονται αρκετά αδιάθετες, με πυρετό, πόνο, σπασμούς των κατώτερων κοιλιακών μυών και τραχηλίτιδα με άφθονα πυώδη κολπικά εκκρίματα.

Προκαλείται το 90% των λοιμώξεων αυτής της μορφής μεταδίδονται σεξουαλικά. Οι πλέον πιθανοί, παθογόνοι, μικροοργανισμοί, οι οποίοι ευθύνονται για την πάθηση είναι τα χλαμύδια (67%) (Chlamydia), οι γονοκοκκοι (50%) (Gonococcus). Ένα 10% των περιπτώσεων οφείλεται στον τοκετό και είναι στρεπτοκοκκικής μορφής. Η λοίμωξη μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί από τον εντερικό σωλήνα κατά την σκωληκοειδίτιδα

Ωστόσο αντιμετωπίζεται με άμεση έναρξη θεραπείας, όπου ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επιπλοκών, γι΄ αυτό η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί γρήγορα στον γιατρό της. Η ασθενής χρειάζεται ανάπαυση και λήψη κατάλληλης ποσότητας υγρών, καθώς και αντιβιοτικών (σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντος γιατρού). Εάν η ανταπόκριση στα αντιβιοτικά είναι αργή θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα λαπαροσκόπησης (πιθανότητα ύπαρξης αποστήματος).

Σημαντικό είναι πως ο τρόπος που μεταδίδεται είναι με την σεξουαλική επαφή και η καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας ή ακατάλληλη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες λοιμώξεις (χρόνια σαλπιγγίτιδα) και μακροχρόνιο αποκλεισμό των ωαγωγών σωλήνων (σάλπιγγες). Ένα περίπου 13% των γυναικών μένουν στείρες μετά το πρώτο επεισόδιο και ένα 31% μετά το δεύτερο.


Διαβάστε ακόμη
Μια πρώτη γνωριμία, με τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV)!! Μια πρώτη γνωριμία, με τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV)!!