« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 30/10/2013

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, αυτό που οι γυναίκες λένε σαλπιγγίτιδα!! PELVIC INFLAMMATORY DISEASE (PDI)

Η Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ) είναι η λοίμωξη της μήτρας, των σαλπίγγων και των γειτονικών πυελικών ιστών, η οποία δεν σχετίζεται με χειρουργική επέμβαση ή εγκυμοσύνη,συνήθως από χλαμύδια και γονόκοκκους.Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου προκαλείται συνήθως από ανιούσα λοίμωξη, κατά την οποία παθογόνοι μικροοργανισμοί εξαπλώνονται από τον κόλπο και τον τράχηλο προς τα άνω τμήματα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας.

Αίτια της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.
Η χλαμύδιακή και η γονοκοκκική ενδοτραχηλίτιδα μεταβάλλει τους αμυντικούς μηχανισμούς του τραχήλου της μήτρας επιτρέποντας την άνοδο της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου μετά ή άνευ του αρχικού παθογόνου οργανισμού. Επίσης εκτός από τη ναϊσσέροια της γονόρροιας ή το χλαμύδιο trachomatisείναι δυνατόν να υπάρχουν και άλλες πολυμικροβιακές λοιμώξεις.
Οι ενδομητρικές συσκευές (σπιράλ) και οι ορμονικές και φυσικές μεταβολές που συμβαίνουν με την έμμηνο ρύση, όπως και τα προφυλακτικά και τα σπερματοκτόνα  είναι προδιαθεσικοί παράγοντες. Τα αντισυλληπτικάαπό το στόμα μπορεί να ελαττώνουν τον κίνδυνο.

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί να προκληθεί από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή από λοίμωξη σε γειτονικό όργανο, π.χ. στη σκωληκοειδή απόφυση. Μερικές φορές είναι δευτεροπαθής λόγω συστηματικής λοίμωξης που μεταφέρεται από άλλο μέρος του σώματος στην πύελο με την κυκλοφορία του αίματος.
Τα χλαμύδια, ο γονόκοκκος, το μυκόπλασμα και τα αναερόβια (βακτηριοειδές, πεπτοστρεπτόκοκκοι και πεπτόκοκκοι) είναι οι οργανισμοί που δρουν ως αιτιολογικοί παράγοντες συνήθως.
1 εκατομμύριο γυναίκες κάθε χρόνο παγκοσμίως θεραπεύονται για φλεγμονώδη νόσο πυέλου.
Συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο κατώτερο τμήμα της κοιλίας, συχνά αμφοτερόπλευρο (δηλαδή και στις δύο μεριές), που συνοδεύεται από οσφυαλγία. Μερικές ασθενείς αναφέρουν πόνο κατά την ούρηση, ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή, κολπική έκκριση και πόνο κατά την κένωση του εντέρου. Επίσης υπάρχειπυρετός, κακουχία, κολπικά εκκρίμματα, ακανόνιστη αιμορραγία, ναυτία, έμετοι, ευαισθησία κατά την κίνηση τραχήλου, ευαισθησία των εξαρτημάτων και ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη μάζα εξαρτημάτων.
διάγνωση της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.
Η διάγνωση γίνεται συνήθως με βάση το ιατρικό ιστορικό, τη φυσική εξέταση, τις εξετάσεις αίματος και επιχρίσματα που λαμβάνονται από τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας και μερικές φορές, από την ουρήθρα (το σωλήνα που συνδέει την ουροδόχο κύστη με το εξωτερικό περιβάλλον) για βακτηριολογική εξέταση. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να γίνουν είναι το υπερηχογράφημα και η λαπαροσκόπηση.


Πρέπει να γίνει τεστ εγκυμοσύνης, υπάρχει λευκοκυτταρικός τύπος, άνω των 10.000 κύτταρα κατά mm3και η ΤΚΕ > από 15 mm/ ώρα.
Η παρακέντηση δουγλασσείου, για καλλιέργεια, θα είναι θετική.
Αντί να γίνει λαπαροσκόπηση, καλύτερα να γίνει υπερΘεραπεία, όταν υπάρχει ευαισθησία στο κάτω μέρος κοιλιάς, ευαισθησία στη μετατόπιση τραχήλου της μήτρας και ευαισθησία εξαρτημάτων, πυρετός μεγαλύτερος των 38οC, λευκοκυττάρωση, πύο στο Δουγλάσσειο, αυξημένη ΤΚΕ και θετική καλλιέργεια.
Διαφορική διάγνωση θα γίνει από την σκωληκοειδίτιδα, την έκτοπο κύηση, τη συστροφή ωοθηκών, την αιμορραγία και ρήξη κύστεως, την ενδομητρίωση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη διαταραχήσωματοποίησης.
Θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.



Η θεραπεία συνίσταται σε αντιβιοτική αγωγή είτε σε βάση εσωτερικού ασθενούς (με νοσηλεία σε νοσοκομείο) είτε σε βάση εξωτερικού ασθενούς (χωρίς νοσηλεία σε νοσοκομείο) ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης και τα συμπτώματα της ασθενούς. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανταπόκριση στην αντιβιοτική αγωγή, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση με τη μορφή λαπαροσκόπησης με καλλιέργαια των σαλπίγγων.

Γενικά μέτρα σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου
  • Αποφυγή σεξουαλικής επαφής μέχρι την αποπεράτωση της θεραπείας.
  • Θεραπευτική αντιμετώπιση και του σεξουαλικού συντρόφου.
  • Αντενδείκνυνται οι ενδομητρικές συσκευές σε γυναίκες με ιστορικό φλεγμονώδους νόσου της πυέλου.
  • Θεραπευτικά σχήματα για φλεγμονώδη νόσο πυέλου
  • Η αντιβιοτική κάλυψη πρέπει να περιλαμβάνει χλαμύδια, γονόκοκκο, αναερόβια, αρνητικά κατά Gram και στρεπτόκοκκους.


Διαβάστε ακόμη
Η κλειτορίδα… σκαρφαλώνοντας στην κορυφή! Η κλειτορίδα… σκαρφαλώνοντας στην κορυφή!