Καρκίνος του Κόλπου

Ο κόλπος είναι ένας μυϊκός σωλήνας που εκτείνεται από το άνοιγμα της μήτρας (τράχηλος) έως το αιδοίο. Ο καρκίνος του κόλπου ορίζεται ως κακοήθης εξαλλαγή των κυττάρων που επενδύουν τον κόλπο. Όπως και στον καρκίνο του τραχήλου, υπάρχουν περισσότεροι του ενός τύποι καρκίνου. Είναι δυνατόν να αναπτυχθεί:
  • Καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων του κόλπου, το οποίο προσβάλλει συνήθως γυναίκες μεταξύ 50 και 70 ετών
  • Αδενοκαρκίνωμα του κόλπου, το οποίο προσβάλλει συνήθως γυναίκες ηλικίας περίπου 20 ετών.

Όπως και στον καρκίνο του τραχήλου και του αιδοίου, του καρκίνου του κόλπου προηγούνται συνήθως κολπικές αλλοιώσεις, που αναφέρονται ως ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία κόλπου ή VaIN. Όπως και η CIN, η VaIN σταδιοποιείται επίσης (π.χ., VaIN 1, VaIN 2 ή VaIN 3) ώστε να αντανακλάται η βαρύτητα των αλλοιώσεων.

Παρόλο που απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τις αιτίες καρκίνου του κόλπου, πιστεύεται κυρίως ότι αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα μόλυνσης με HPV. Άλλοι παράγοντες όπως ιστορικό γεννητικών κονδυλωμάτων, και προηγούμενη θεραπεία της περιοχής των γεννητικών οργάνων με ακτινοβολία θεωρείται επίσης ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του κόλπου. Η σχετιζόμενη με HPV VaIN προκαλείται κυρίως από HPV 6, 11, 16 και 18, ενώ ο καρκίνος του κόλπου είναι συχνότερα αποτέλεσμα της λοίμωξης από HPV 16 και 18.

Τα καρκινώματα του κόλπου είναι πολύ σπάνια, και στις Η.Π.Α αποτελούν περίπου 1% των περιπτώσεων γυναικολογικής κακοήθειας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν διαθέσιμα ανάλογα δεδομένα για την Ευρώπη




Τα δημοσιευμένα δεδομένα για τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του κόλπου στην Ευρώπη δεν είναι εύκολα διαθέσιμα. Εντούτοις, υπολογισμοί με τη χρήση τιμών διάμεσης συχνότητας εμφάνισης της νόσου για διαφορετικές ευρωπαϊκές περιοχές θα έδειχναν ότι υπάρχει παρόμοιος αριθμός κρουσμάτων στην Ευρώπη (ορίζεται ως τα 25 κράτη μέλη με την προσθήκη Ισλανδίας, Νορβηγίας και Ελβετίας).

Σταδιοποίηση του καρκίνου
Όπως για τον καρκίνο του τραχήλου και του αιδοίου, μετά την ανίχνευση αλλοιώσεων VaIN 3 ή καρκίνου του κόλπου, η νόσος σταδιοποιείται σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης FIGO, ώστε να καθοριστεί πόσο μπορεί να έχει εξαπλωθεί. Για άλλη μία φορά, το στάδιο της νόσου θα επηρεάσει τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές.

Στο στάδιο 0, το οποίο αναφέρεται ως VaIN 3/καρκίνωμα in situ, εντοπίζεται μόνο στα κύτταρα που επενδύουν την επιφάνεια του κόλπου. Έως το στάδιο VI, όμως, η νόσος μπορεί να έχει εξαπλωθεί από τον κόλπο σε απομακρυσμένα όργανα.

Όπως και με όλους τους καρκίνους, όσο νωρίτερα ανιχνευτεί η νόσος, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία της θεραπείας. Παρομοίως, όσο νωρίτερα ανιχνευτεί η νόσος, τόσο λιγότερο επεμβατική είναι η θεραπεία – για παράδειγμα ο καρκίνος του κόλπου σταδίου 0 μπορεί να αντιμετωπιστεί με αφαίρεση των μη φυσιολογικών κυττάρων, τοπική χημειοθεραπεία ή εσωτερική θεραπεία με ακτινοβολία σε σύγκριση με την εκτενή χειρουργική επέμβαση και την ακτινοβολία που απαιτείται στα προχωρημένα στάδια της νόσου.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τα ποσοστά επιβίωσης στα 5 έτη για τα διαφορετικά στάδια του καρκίνου του κόλπου.

Ο καρκίνος του  κόλπου εντοπίζεται αποκλειστικά στο τοίχωμα του κόλπου, χωρίς να περιλαμβάνει τον τράχηλο της μήτρας ή το αιδοίο. Βρίσκεται από άποψης συχνότητας στην 5η θέση μεταξύ των γυναικολογικών καρκίνων.
Όπως και στον καρκίνο του αιδοίου και του τραχήλου της μήτρας, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση αρχικά ενδοεπιθηλιακών νεοπλασιών του κόλπου, οι οποίες είναι δυνατόν να εξελιχθούν αργότερα σε  διηθητικό καρκίνωμα του κόλπου.

Οι ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του κόλπου  (VAIN I), ταξινομούνται κατά τον ίδιο τρόπο μ’ αυτές του αιδοίου (VIN) και του τραχήλου της μήτρας (CIN).

Οι ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες διακρίνονται σε ελαφριά (VAIN ΙΙ), μέτρια (VAIN ΙΙ) και βαριά (VAIN ΙΙΙ) δυσπλασία ή καρκίνωμα in situ του κόλπου, ανάλογα με τις στοιβάδες του κολπικού επιθηλίου που εμφανίζουν δυσκαρύωση ή δυσπλασία.

Διάγνωση - θεραπεία
Η διάγνωση στηρίζεται στη προσεκτική επισκόπηση του κόλπου με τη βοήθεια των κολποδιαστολέων και test Pap. Ακολουθεί κολποσκόπηση και βιοψία.
Η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση ανάλογα με την εντόπιση, την έκταση και το στάδιο της νόσου. Έτσι γίνεται ριζική υστερεκτομία κολπεκτομία και πυελική λεμφαδενεκτομία. Σε άλλες περιπτώσεις, η θεραπεία εκλογής είναι η ακτινοθεραπεία.

Tι είπαν για ‘μένα

ΑΝΑΤΟΛΗ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗ
Σ' ευχαριστούμε ….για την ομορφιά που προσέθεσες σ' αυτήν την καταπληκτική μας εμπειρία!!!! ΣΤΑΘΗΚΕΣ σαν αξιόλογος επιστήμονας άλλα πάνω απ όλα ένας υπέροχος φίλος 2/5/99...
Δες όλες τις ιστορίες »

Ρώτησε ότι σε απασχολεί