Επιδημιολογία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Παγκοσμίως ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις νέες γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών, μετά τον καρκίνο του μαστού. Υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός παγκοσμίως είναι πάνω από 2 εκατομμύρια περιστατικά. 510000 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και 283000 θάνατοι προκαλούνται ετησίως από τη νόσο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% επί του συνόλου των γυναικολογικών καρκίνων.

Συσχέτιση HPV και καρκίνου  του τραχήλου της μήτρας.
Η σχέση που υπάρχει μεταξύ HPV και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Harald zuz Ηausen, έναν Γερμανό ιολόγο στις αρχές του 1980. Σήμερα η συσχέτιση αυτή έχει διερευνηθεί και τεκμηριωθεί πολύ καλά. Χρησιμοποιώντας παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, από 932 τραχηλικά παρασκευάσματα, οι ερευνητές ανίχνευσαν τον ιό HPV στο 99,7% των καρκίνων του τραχήλου.

Από τους 30 έως  40 τύπους του HPV που είναι γνωστοί ότι προσβάλλουν το κυτταρικό γεννητικό σύστημα, 15 με 20 τύποι θεωρούνται υψηλού κινδύνου ή ογκογεννητικοί. Από αυτούς, τέσσερις τύποι, οι τύποι 16,18,31 και 45 είναι οι πιο συχνοί στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου.

Tι είπαν για ‘μένα

Maria Ntavarinou
        Εμείς χρωστάμε στον Άρη ευγνωμοσύνη` χάρη στη δική του παρουσία, την πείρα και τη γνώση του, χαιρόμαστε εδώ και ένα χρόνο...
Δες όλες τις ιστορίες »

Ρώτησε ότι σε απασχολεί