Επιδημιολογία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Παγκοσμίως ο καρκίνος του τραχήλου είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις νέες γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών, μετά τον καρκίνο του μαστού. Υπολογίζεται ότι ο επιπολασμός παγκοσμίως είναι πάνω από 2 εκατομμύρια περιστατικά. 510000 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο και 283000 θάνατοι προκαλούνται ετησίως από τη νόσο, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% επί του συνόλου των γυναικολογικών καρκίνων.

Συσχέτιση HPV και καρκίνου  του τραχήλου της μήτρας.
Η σχέση που υπάρχει μεταξύ HPV και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Harald zuz Ηausen, έναν Γερμανό ιολόγο στις αρχές του 1980. Σήμερα η συσχέτιση αυτή έχει διερευνηθεί και τεκμηριωθεί πολύ καλά. Χρησιμοποιώντας παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα, από 932 τραχηλικά παρασκευάσματα, οι ερευνητές ανίχνευσαν τον ιό HPV στο 99,7% των καρκίνων του τραχήλου.

Από τους 30 έως  40 τύπους του HPV που είναι γνωστοί ότι προσβάλλουν το κυτταρικό γεννητικό σύστημα, 15 με 20 τύποι θεωρούνται υψηλού κινδύνου ή ογκογεννητικοί. Από αυτούς, τέσσερις τύποι, οι τύποι 16,18,31 και 45 είναι οι πιο συχνοί στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου.

Tι είπαν για ‘μένα

ΑΝΑΤΟΛΗ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗ
Σ' ευχαριστούμε ….για την ομορφιά που προσέθεσες σ' αυτήν την καταπληκτική μας εμπειρία!!!! ΣΤΑΘΗΚΕΣ σαν αξιόλογος επιστήμονας άλλα πάνω απ όλα ένας υπέροχος φίλος 2/5/99...
Δες όλες τις ιστορίες »

Ρώτησε ότι σε απασχολεί