Διηθητικός καρκίνος τραχήλου μήτρας - εισαγωγή

Εισαγωγή
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι από τους συχνότερους γυναικολογικούς καρκίνους και αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του μαστού. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη η επίπτωση του καρκίνου του τραχήλου είναι πολύ υψηλή-είναι ο δεύτερος πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος σε νεαρές γυναίκες (ηλικίας 15-44 ετών). Περίπου 33.500 γυναίκες στην Ευρώπη, με καρκίνο του τραχήλου κάθε χρόνο και 15.000 γυναίκες θα πεθαίνουν ετησίως από αυτή τη νόσο. Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερες από 40 γυναίκες στην Ευρώπη να πεθαίνουν καθημερινά από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Την τελευταία δεκαετία έγιναν σημαντικές πρόοδοι στην κατανόηση της αιτιολογίας της νόσου και από την εφαρμογή του test- Παπανικολάου, ως μέθοδοι μαζικού πληθυσμιακού ελέγχου (screening test), η συχνότητα θανάτου στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες μειώθηκε σημαντικά.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, τόσο στη προδιηθητική του μορφή, όσο και στη διηθητική, έχει αναγνωρισθεί ότι οφείλεται στην παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Pappiloma Virus-HPV) στο τραχηλικό επιθήλιο.

Είναι επίσης σαφές σήμερα, ότι στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ακολουθεί μία μακρά και προδιαγεγραμμένη πορεία εξέλιξης, μέσω διαφόρων προκαρκινικών σταδίων, τα οποία έχουν τεκμηριωθεί στη κλινική πράξη με μεγάλη ακρίβεια. Κατά τη διάρκεια της μακράς αυτής εξέλιξης, η νόσος μπορεί να διαγνωστεί σχετικά εύκολα και να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά εφ’ όσον  διαγνωσθεί έγκαιρα. Η έγκαιρη διάγνωση των προκαρκινικών μορφών είχε ως αποτέλεσμα τη πτώση της συχνότητας του διηθητικού καρκινώματος και τη καλύτερη επιβίωση των ασθενών. Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, η συχνότητα του διηθητικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μειώνεται σταθερά, η διάγνωση της νόσου γίνεται σε πρωιμότερα στάδια και τα θεραπευτικά αποτελέσματα βελτιώνονται συνεχώς. Η μέση εμφάνιση της νόσου είναι τα 52,2 χρόνια και η κατανομή των περιπτώσεων παρουσιάζει 2 εξάρσεις, μία στα 35-39 χρόνια και μία στα 60-64 χρόνια.

Tι είπαν για ‘μένα

ΤΑΝΙΑ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ
ΣΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ. ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΙ ΕΝΑΝΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕς ΣΤΙΓΜΕΣ….ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ...
Δες όλες τις ιστορίες »

Ρώτησε ότι σε απασχολεί