Τι είναι; Που αναπτύσσονται;

Οφείλονται στον Ιό των Θηλωμάτων του Ανθρώπου (HPV) ο οποίος έχει πολλές υποκατηγορίες/υποομάδες ιών. Μερικές έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και καρκίνου του ορθού σε άνδρες!

Τα κονδυλώματα είναι μικρά μυτερά και σκληρά «σπυράκια», ανώδυνα αρχικά, που εμφανίζονται σε κατά τα άλλα υγιές δέρμα (όλου του πέους, των όρχεων, γύρω από τον πρωκτό, των χειλέων του αιδοίου), καθώς και στην εσωτερική επίστρωση του κόλπου και του ορθού εντέρου.

Μεταδίδονται με την απευθείας επαφή, αλλά και με έμμεση επαφή! (αν χρησιμοποιηθούν από κοινού μολυσμένα αντικείμενα, σεξουαλικά βοηθήματα, προφυλακτικά, ακόμη και με μολυσμένα χέρια).

Αναπτύσσονται γρήγορα και μπορούν να φτάσουν μεγάλες διαστάσεις και να προκαλούν πόνο ή αιμορραγία κατά την αφόδευση. Όταν υπάρχουν κονδυλώματα στον πρωκτό είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και μέσα στο ορθό έντερο!

Η θεραπεία είναι σχετικά απλή (αφαίρεση αν είναι πολύ μεγάλα, καυτηριασμός με laser, κρυοπηξία, ειδικές αλοιφές αν είναι μικρά και εξωτερικά). Συχνά όμως τα κονδυλώματα υποτροπιάζουν και χρειάζεται να επαναληφθεί η θεραπεία.

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι μερικά στελέχη του ιού HPV δεν προκαλούν κονδυλώματα (που είναι ορατά και «ειδοποιούν» τον πάσχοντα), αλλά προκαλούν προκαρκινικές αλλοιώσεις στην εσωτερική επιφάνεια του ορθού εντέρου (και του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες). Αν αυτές οι αλλοιώσεις μείνουν αδιάγνωστες και αθεράπευτες μπορούν να καταλήξουν σε καρκίνο του ορθού! (καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες). Στους οροθετικούς ο κίνδυνος είναι 7 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι στους οροαρνητικούς!
Σύμφωνα με τις αμερικάνικες και βρετανικές προδιαγραφές, όσοι έχουν προσβληθεί από κονδυλώματα του ορθού (θεραπευμένα ή μη) πρέπει να εξετάζονται με πρωκτοσκόπηση και λήψη Test PAP από το ορθό. Δυστυχώς στην Ελλάδα πολλοί γιατροί είναι ανενημέρωτοι και το Test PAP από το ορθό δεν γίνεται σε κανένα νοσοκομείο! Μπορεί να γίνει μόνο εξέταση (δακτυλική, πρωκτοσκόπηση) από γαστρεντερολόγο.
Το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο εμβόλιο κατά των καρκινογόνων στελεχών του ιού.

Tι είπαν για ‘μένα

Βάνα Βασιλάκου
Άρη μου θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω εσένα αλλά και τον θεό που σε έφερε στο δρόμο μου , ένα δρόμο πολύ...
Δες όλες τις ιστορίες »

Ρώτησε ότι σε απασχολεί