« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 01/04/2013

Υστεροσκόπηση!! Όσα πρέπει να ξέρω!!

Η υστεροσκόπηση είναι μια πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης της ενδομητρικής κοιλότητας (εσωτερικό της μήτρας). Με την υστεροσκόπηση εξετάζεται το εσωτερικό της μήτρας με μεγάλη ακρίβεια και αξιοπιστία και αποτελεί διαγνωστική, αλλά και θεραπευτική μέθοδο της υπογόνιμης γυναίκας.

Πιο αναλυτικά
Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να παρατηρήσουμε:
  • Τη μορφολογία (μέγεθος και σχήμα) της κοιλότητας της μήτρας.
  • Τα μητριαία στόμια των σαλπίγγων.
  • Την υφή και την ανάπτυξη του ενδομητρίου.
  • Τον τραχηλικό σωλήνα (ενδοτράχηλο).
Πρόκειται για μια σύγχρονη ενδοσκοπική μέθοδο εξέτασης της ενδομήτριας κοιλότητας με τη βοήθεια ειδικού λεπτού τηλεσκοπίου (κάμερα διαμέτρου 2-5 χιλιοστών).
Στις περιπτώσεις υπογονιμότητας, στειρότητας ή επαναλαμβανόμενων αποβολών, η υστεροσκόπηση υπερτερεί της υστεροσαλπιγγογραφίας, με άμεση εκτίμηση της κατάστασης της ενδομήτριας κοιλότητας και διάγνωση των ενδομητρίων συμφύσεων, διαφραγμάτων, ινομυωμάτων ή πολυπόδων.

Πότε εφαρμόζεται
Συνδυάζεται με τη λαπαροσκόπηση και είναι επιβεβλημένη σε περίπτωση ανεξήγητης υπογονιμότητας, αποτυχίας εξωσωματικής γονιμοποίησης και αποβολών.
Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που απαιτείται λεπτομερής εξέταση της κοιλότητας της μήτρας, της μορφολογίας (μεγέθους και σχήματος), της φύσης και ανάπτυξης του ενδομητρίου και του τραχηλικού σωλήνα.

Η υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει μόνο για διάγνωση (χωρίς επέμβαση), οπότε μιλάμε για «διαγνωστική υστεροσκόπηση» παθολογικών καταστάσεων του ενδομητρίου (πολύποδες, ινομυώματα, συμφύσεις, υπερπλασία, διάφραγμα κ.λ.π.) είτε ταυτόχρονα και ως «επεμβατική υστεροσκόπηση» μπορεί να γίνει θεραπεία των παθολογικών καταστάσεων (δίκερος ή διαφραγματική μήτρα, στη διατομή συμφύσεων, στην αφαίρεση πολυπόδων ή ιινομυωμάτων, σε προβλήματα μητρορραγιών κλπ.).

Διαδικασία
  • Το υστεροσκόπιο εισάγεται στην ενδομήτρια κοιλότητα μέσω του κόλπου και του τραχήλου και είναι συνδεδεμένο με τηλεσκοπικό σωλήνα (2,8-10 χλσ.), που βλέπει με γωνίωση 0 ή 30 μοίρες.
  • Στη «διαγνωστική υστεροσκόπηση» χρησιμοποιείται CO2 ή φυσιολογικός ορός, δεν απαιτείται γενική αναισθησία αλλά μπορεί να γίνει και σε εξωτερικά ιατρεία ή με τοπική αναισθησία.
  • Στην «επεμβατική υστεροσκόπηση», κατά την εισαγωγή, χορηγούνται παράλληλα μη ηλεκτρολυτκό και μη αγώγιμο υγρό από τον αυλό της κάμερας ώστε να διαταθούν τα τοιχώματα της μήτρας και να υπάρχει καλύτερη εικόνα του εσωτερικού της. Εφαρμόζεται είτε τοπική αναισθησία, είτε ελαφριά γενική αναισθησία, είτε επισκληρίδιος.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές γιατί το υστεροσκόπιο εισάγεται μέσα από τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.

Η ασθενής παραμένει στην κλινική από λίγη ώρα έως μία (1) μέρα, ανάλογα με την περίπτωση.

Επιπλοκές της υστεροσκόπησης
  • Επιπλοκές μπορεί να προκληθούν από τους εγχειρητικούς χειρισμούς και την είσοδο εργαλείων, αλλά και από τα υλικά διαστολής της ενδομήτριας κοιλότητας που χρησιμοποιούνται.
  • Ο τραυματισμός του τραχήλου και η διάτρηση της μήτρας είναι οι πιο συχνές επιπλοκές και συμβαίνουν συνήθως κατά την τυφλή είσοδο του υστεροσκοπίου στην ενδομήτρια κοιλότητα.
  • Φλεγμονή είναι δυνατόν να εμφανισθεί, εάν δεν τηρούνται σχολαστικά οι αρχές της ασηψίας, ενώμετεγχειρητική αιμορραγία μπορεί να είναι αποτέλεσμα χειρισμών ή επεμβάσεων στην ενδομήτρια κοιλότητα.


Διαβάστε ακόμη

Σχετικά