« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 29/03/2013

Σπερματέγχυση

Η σπερματέγχυση μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση υπογονιμότητας σε ένα ζευγάρι που θέλει να τεκνοποιήσει. Αποτελεί την συχνότερη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και θεωρείται μέθοδος πρώτης επιλογής.

Η σπερματέγχυση γίνεται την στιγμή της ωοθυλακιορρηξίας, συνήθως 24 - 36 ώρες μετά τη χορήγηση της hCG. Ο σύζυγος, θα πρέπει να δώσει σπέρμα το οποίο θα υποστεί πλήρη εξέταση και επεξεργασία πριν χρησιμοποιηθεί. Οι διαδικασίες επεξεργασίας του σπέρματος είναι απαραίτητες για την συγκέντρωση και λήψη των κινουμένων μόνο σπερματοζωαρίων, για την αφαίρεση των προσταγλαδινών, των φλεγμονωδών παραγόντων και των αντιγονικών πρωτεϊνών πού υπάρχουν στο αυτούσιο σπέρμα. Ένα άλλο πλεονέκτημα της επεξεργασίας είναι η απομάκρυνση των ακίνητων σπερματοζωαρίων, των λευκοκυττάρων και των άωρων γεννητικών κυττάρων.

Σημαντικός όμως παράγοντας στην ποιοτική βελτίωση του επεξεργασμένου σπέρματος είναι η μείωση του αριθμού των ελευθέρων ριζών οξυγόνου και η παρεμπόδιση στην απελευθέρωση της λυμφοκίνης και της κυτοκίνης. Το τελικό αποτέλεσμα της επεξεργασίας του σπέρματος, λοιπόν, είναι η καλύτερη γονιμοποιητική ικανότητά του in vivo και in vitro.

Η σπερματέγχυση γίνεται με τη χρήση ενός μαλακού καθετήρα ο οποίος, αφού περάσει από τον τράχηλο, καταλήγει στη κοιλότητα της μήτρας όπου γίνεται η έγχυση των 0.4 ml του υγρού που περιέχει τα σπερματοζωάρια. Η σπερματέγχυση ακολουθείται με υποστήριξη της ωχρινικής φάσης με χορήγηση προγεστερόνης από του στόματος για 14 ημέρες. Η εγκυμοσύνη επιβεβαιώνεται με εξέταση αίματος 14 ημέρες μετά.

Βασική προϋπόθεση για να έχει επιτυχία η σπερματέγχυση είναι:
  • Η γυναίκα να έχει διαβατότητα στις σάλπιγγες, δηλαδή να μην είναι κατεστραμένες ή βουλωμένες από οποιαδήποτε αιτία.
  • Η ηλικία της γυναίκας να είναι κατάλληλη (σε μερικές περιπτώσεις η ηλικία καθορίζει τα περιθώρια για το αν πρέπει να κάνει σπερματέγχυση ή να παει κατ'ευθείαν στη εξωσωματική γονιμοποίηση).
  • Το σπέρμα του άνδρα να είναι κατάλληλο και ικανό να γονιμοποιήσει (αρκετός αριθμός, καλή ποιότητα και κινητικότητα σπερματοζωαρίων).


Διαβάστε ακόμη
Το σπέρμα ενοχλείται από το κάπνισμα... Το σπέρμα ενοχλείται από το κάπνισμα...