« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 24/01/2013

Τελευταία νέα για την HPV Λοίμωξη!!

Διπλάσια προστασία από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εξασφαλίζει ο συνδυασμός εμβολίου και HPV DNA τεστ.

Νέα πολυδύναμα εμβόλια δεύτερης γενιάς κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που προετοιμάζονται, αναμένεται να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Προς το παρόν, πάντως, ο συνδυασμός εμβολιασμού και του HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ' όρου ζωής προστασία απ' ό,τι το τεστ Παπανικολάου μόνο τou. O ιός HPV δεν προκαλεί μόνο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά ενοχοποιείται σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30 έως 90% και για τους καρκίνους του κόλπου του αιδοίου, του πρωκτού και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι τύποι του HPV που προκαλούν τη μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων στα όργανα αυτά είναι ο τύπος 16 και ο τύπος 18, όπως ακριβώς και στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι προφανές ότι ο προτεινόμενος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εμβολιασμός, ο οποίος προστατεύει από τους τύπους 16 και 18, θα προσφέρει προστασία στα εμβολιαζόμενα άτομα και από τους υπόλοιπους καρκίνους, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. O τύπος 16 του ιού ανιχνεύτηκε στις Ελληνίδες σε υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με τους άλλους ογκογόνους και μη ογκογόνους τύπους.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα δεν ελαττώνονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ποσοστά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Mέχρι σήμερα μόνο μία στις 4-5 Ελληνίδες, κατά κανόνα άνω των 30 ετών, κάνει τακτικά το τεστ Παπανικολάου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.  Στα επόμενα χρόνια το τεστ Παπανικολάου θα αντικατασταθεί με το τεστ για την ανίχνευση των ογκογόνων (καρκινογόνων) τύπων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV DNA τεστ), λόγω μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας του δεύτερου.

Πολυκεντρική μελέτη και στην Ελλάδα επιβεβαιώνει, με τα πρόδρομα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, την υπεροχή του HPV DNA τεστ έναντι του τεστ Παπανικολάου. Η δυνατή επιμήκυνση των μεσοδιαστημάτων ελέγχου με το HPV DNA τεστ, κάθε 5 χρόνια, υπολογίζεται να έχει ως αποτέλεσμα και χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου, αλλά και μικρότερη επιβάρυνση των γυναικών.
Ο εμβολιασμός εναντίον της HPV-μόλυνσης ενδείκνυται πλέον για χορήγηση και σε αγόρια και σε άνδρες για την προστασία από καρκίνο του πρωκτού και από την εμφάνιση κονδυλωμάτων. Απ' ό,τι διαπιστώθηκε στις σχετικές μελέτες, ο έγκαιρος εμβολιασμός με τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον των κύρια ογκογόνων τύπων του ιού 16 και 18 προσφέρει προστασία, η οποία ξεπερνά το 70%, που είχε υποτεθεί αρχικά, και φθάνει πιθανόν πολύ υψηλότερα.

Να σημειωθεί ότι η Αυστραλία πρόκειται, πρώτη, να αρχίσει τον μαζικό εμβολιασμό νέων αγοριών από τον Φεβρουάριο του 2013.


Διαβάστε ακόμη
Καρκίνος - Όταν η πρόληψη σώζει ζωές Καρκίνος - Όταν η πρόληψη σώζει ζωές

Σχετικά