Θεραπεία για ακράτεια ούρων

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν την ακράτεια των ούρων, όταν είναι μικρού βαθμού, με απορροφητικές πάνες, ενώ ορισμένοι άνδρες χρησιμοποιούν ποικιλόμορφες λύσεις όπως οι πεοκαλύπτρες, και οι πάνες, που επιφυλάσσουν συχνές δερματίτιδες, ουρολοιμώξεις κτλ. Άλλα άτομα καταφεύγουν στη μέθοδο της περιορισμένης λήψης υγρών, όπως καφέ, τσαγιού, αλκοόλ ακόμη και νερού.


Κολπική ταινία ακράτεια ούρων

Οι κυριότερες θεραπευτικές μέθοδοι είναι;
α) Ασκήσεις κατά kegel
Οι ασθενείς διδάσκονται ασκήσεις εκγύμνασης των μυών του πυελικού εδάφους για ενίσχυση των σφιγκτήρων της κύστης και του ορθού.7
β)Ενδοκολπική εφαρμογή "κώνων"
Σε όρθια θέση η ασθενής τοποθετεί στον κόλπο της ειδικά κωνοειδή βαρίδια, αυξανόμενου βάρους και προσπαθεί να τα συγκρατήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα .Έμμεσα γυμνάζει τους μύες του πυελικού εδάφους και επομένως βελτιώνει το πρόβλημα της ακράτειας.
γ) Προγραμματισμένη ούρηση
Καταγράφοντας σε πίνακα τις κανονικές ουρήσεις και τα επεισόδια ακράτειας, το άτομο μπορεί σταδιακά να καθορίσει τη συχνότητα με την οποία θα πρέπει να αδειάζει την κύστη, αποφεύγοντας την ανεξέλεγκτη απώλεια ούρων. Με τον τρόπο. αυτόν αλλάζει και η συμπεριφορά της κύστης ,γίνεται δηλαδή ικανότερη να συγκρατεί ούρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (bladder training).Η μέθοδος αυτή είναι πιο αποτελεσματική σε περιπτώσεις ακράτειας ούρων από έπειξη και από υπερπλήρωση.
δ) Ηλεκτροδιέγερση (electrical stimulation)
Χαμηλές και πολύ σύντομες ηλεκτρικές διεγέρσεις μπορούν να δυναμώσουν τους μύες της πυέλου,όπως με τις ασκήσεις του Kegel ή και ακόμα καλύτερα. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσωρινή τοποθέτηση ειδικών ηλεκτροδίων (probes) στον κόλπο ή το ορθό, που διεγείρουν ηλεκτρικά τους παρακείμενους μυες. Οι συσκευές είναι φορητές και χρησιμοποιούνται τόσο για την ακράτεια των ούρων από έπειξη (ρυθμίζεται ο εξωστήρας μυς της κύστης),όσο και για την ακράτεια από προσπάθεια (ενισχύεται ο σφιγκτηριακός μηχανισμός της κύστης).
ε) Φάρμακα
Μερικά φάρμακα (αντιχολινεργικά) καταστέλλουν την υπερδραστηριότητα της ασταθής κύστης και χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ακράτειας από έπειξη.
Άλλα ενισχύουν τον αυχένα της κύστης και την ουρήθρα και χρησιμοποιούνται για μικρού βαθμού ακράτεια των ούρων από προσπάθεια. Επίσης ορισμένα φάρμακα, ειδικά τα οιστρογόνα, πιστεύεται ότι βοηθούν τις μετά την εμμηνόπαυση γυναίκες, στην όσο το δυνατό φυσιολογικότερη λειτουργία της ούρησης.
στ) Περιουρηθρική εμφύτευση ουσιών
Διάφορες ουσίες, όπως η σιλικόνη το κολλαγόνο (από βοοειδή),το λίπος (από την ίδια την ασθενή),αλλά και νεότερα συνθετικά υλικά, μπορούν να εμφυτευτούν με τη μορφή ένεσης γύρω από την ουρήθρα, ώστε να συντελέσουν στη σύγκλειση του αυλού της και να μειώσουν την ακράτεια από προσπάθεια. Η μέθοδος μπορεί να επαναληφθεί, αν χρειαστεί, αλλά έχει ασαφή αποτελεσματικότητα, ιδίως σε μεγάλου βαθμού ακράτεια των ούρων.
ζ) Διαλείποντες καθετηριασμοί της κύστης
Είναι μέθοδος ιδανική για τις περιπτώσεις εκείνες που η κύστη είναι χαλαρή, δεν αδειάζει μόνη της και η ακράτεια οφείλεται σε υπερπλήρωση της. Επίσης σε νευρολογικές παθήσεις, βλάβες στον νωτιαίο μυελό, εγχειρήσεις στην πύελο κτλ.

Η κύστη και ο σφιγκτηριακός της μηχανισμός δεν συνεργάζονται στη φάση της ούρησης, ώστε να αδειάζουν όλα τα ούρα. Χρησιμοποιώντας λεπτούς, αποστειρωμένους, αυτολιπαινόμενους καθετήρες μιας χρήσης μπορεί το άτομο, συνήθως μόνο του να υποκαταστήσει το φυσιολογικό άδειασμα της κύστης, αδειάζοντάς την ανάλογα με την περίπτωση 3-6 φορές το 24ωρο.Εκτός από την απαλλαγή από τις διάφορες επιπλοκές της κατακράτησης των ούρων στην κύστη (λοιμώξεις, λιθίαση κτλ.) απαλλάσσεται παράλληλα και από την ακράτεια. Αυτό συμβαίνει γιατι σπάνια τα ούρα φθάνουν σε μεγάλη ποσότητα, εφόσον προηγείται το άδειασμά της σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η λύση του μόνιμου καθετήρα Foley στην κύστη έχει πολλές επιπλοκές (λοιμώξεις, αιματουρίες, κακώσεις, αποφράξεις, λιθίαση κτλ.) και βρίσκει εφαρμογή σε ακραίες καταστάσεις, όπως π.χ. υπερήλικα και δυσκίνητα άτομα, αποκλεισμός χειρουργικής αποκατάστασης για διάφορους λόγους κτλ.)

η) Χειρουργική αντιμετώπιση
Έχει ένδειξη όταν αποτυγχάνουν οι συντηρητικές μέθοδοι. Υπάρχουν πάρα πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Οι περισσότερες περιπτώσεις
Ακράτειας ούρων από προσπάθεια (stress incontinence) στις γυναίκες οφείλονται στο ότι η κύστη προβάλλει προς τον κόλπο και διαταράσσεται η σχέση της με την ουρήθρα. Επομένως, οι επεμβάσεις έχουν σκοπό να επανατοποθετήσουν με στηρικτικά ράμματα την ουροδόχο κύστη μέσα στην πύελο, σε όσο το δυνατό καλύτερη θέση.
Άλλες χειρουργικές τεχνικές έχουν διαφορετικό σκοπό. Με τοποθέτηση ειδικής ταινίας από συνθετικό υλικό, χωρίς ή με τάση (Remeex) κάτω από την ουρήθρα, αποσκοπείτε η δημιουργία σύγκλεισης του αυλού της, μόνο όμως όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά της γυναίκας,π.χ κατά τον βήχα και η αποφυγή της απώλειας ούρων. Σήμερα, όλες σχεδόν οι επεμβάσεις αυτού του τύπου (τεχνικές ανάρτησης της ουρήθρας ) γίνονται γρήγορα, με μικρή τομή στον κόλπο, πολλές φορές με τοπική μόνο αναισθησία και μικρό χρόνο νοσηλείας. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά και η αποτελεσματικότητα συνήθως μακροπρόθεσμη.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν ο σφιγκτηριακός μηχανισμός της κύστης έχει καταστραφεί τελείως από κάκωση της πυέλου ή από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, οι ουρολόγοι συνιστούν την εμφύτευση τεχνητού σφιγκτήρα. Πολύ πιο σπάνια, όταν η ουρήθρα έχει καταστραφεί τελείως ή δε μπορεί να αντικατασταθεί χειρουργικά ή όταν η κύστη είναι υπερδραστήρια σε μεγάλο βαθμό και ανθεκτική στη φαρμακευτική θεραπεία, εφαρμόζονται πάρα πολύ εξειδικευμένες εγχειρήσεις, με ή χωρίς τη χρήση τμήματος του εντέρου του ίδιου του ασθενούς. Πρόκειται και πάλι για λύσεις ανάγκης εξασφάλισης της λειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, με αρκετές όμως επιπλοκές και ενδεχόμενη επιβάρυνση ακόμα και της ψυχολογίας του ατόμου.

ΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΗΝΥΜΑ
Τα άτομα με ακράτεια των ούρων πρέπει να γνωρίζουν ότι:
α) Το πρόβλημα αυτό απαντά σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και είναι ιδιαίτερα συχνό σε γυναίκες, συνήθως μετά την εμμηνόπαυση.
β)Υπάρχουν διάφορα είδη ακράτειας των ούρων και σχεδόν όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
γ)Η ακράτεια των ούρων δεν πρέπει να παραμένει κρυφό μυστικό και να κρατά τον ασθενή στο κοινωνικό περιθώριο. Πρέπει οπωσδήποτε να αναζητείται η ενδεικνυόμενη, ανάλογα με την περίπτωση, ιατρική λύση, η οποία σχεδόν πάντα υπάρχει.


Tι είπαν για ‘μένα

Βάνα Βασιλάκου
Άρη μου θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω εσένα αλλά και τον θεό που σε έφερε στο δρόμο μου , ένα δρόμο πολύ...
Δες όλες τις ιστορίες »

Ρώτησε ότι σε απασχολεί