Αποφεύγοντας την υπερδιάγνωση

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η συχνότερη ενδοκρινολογική πάθηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 5-7% των γυναικών μεταξύ 20-40 ετών υποφέρουν από αυτό. Η πάθηση συμπεριφέρεται διαφορετικά και σε άλλη σοβαρότητα ανάλογα με τη γυναίκα.

Δυστυχώς, τούτη η ποικιλομορφία στη εκδήλωση του συνδρόμου έχει επιφέρει σύγχυση σε γυναίκες, γυναικολόγους και ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Γυναίκες με αυτήν την πάθηση μπορεί να αναζητήσουν τη συμβουλή του γυναικολόγου, του ενδοκρινολόγου ή του παθολόγου, αφού τα συμπτώματα μπορεί να μην περιορίζονται στο γεννητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι η διάγνωση μπορεί να γίνει από ιατρούς με διαφορετική εμπειρία και γνώμη. Επιπλέον, τα κριτήρια με τα οποία η γυναίκα που έχει κάποιο ορμονικό πρόβλημα διαγιγνώσκεται ότι έχει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι σε όλους ξεκάθαρα - αν και θα έπρεπε να είναι! Δεν πάσχουν όλες οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες στο υπερηχογράφημα. Επίσης, κάποιες γυναίκες με το σύνδρομο έχουν φυσιολογική εικόνα ωοθηκών. Όχι όλες οι διαταραχές περιόδου έχουν σημασία για τη διάγνωση της κατάστασης. Ούτε η ύπαρξη ανεπιθύμητης τριχοφυίας ή υπέρμετρου σωματικού βάρους εξασφαλίζουν τη διάγνωση.Η σωστή διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι επιτακτική, καθότι η ορμονική ανισορροπία διαρκεί συνήθως αρκετά χρόνια και σχετίζεται με μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση της εμφάνισης προβλημάτων υγείας στο εγγύς ή απώτερο μέλλον.


Tι είπαν για ‘μένα

ΑΝΑΤΟΛΗ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗ
Σ' ευχαριστούμε ….για την ομορφιά που προσέθεσες σ' αυτήν την καταπληκτική μας εμπειρία!!!! ΣΤΑΘΗΚΕΣ σαν αξιόλογος επιστήμονας άλλα πάνω απ όλα ένας υπέροχος φίλος 2/5/99...
Δες όλες τις ιστορίες »

Ρώτησε ότι σε απασχολεί