Τι είναι η Οστεοπόρωση;

Η Οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από ελάττωση της πυκνότητας και της δύναμης των οστών μ’ αποτέλεσμα την εύκολη δημιουργία καταγμάτων. Παρόμοια αλλά ηπιότερη κατάσταση είναι η Οστεοπενία κατά την οποία το οστό είναι πιο αραιωτικό από το φυσιολογικό αλλά όχι στο βαθμό της οστεοπόρωσης. Οι περιοχές του σκελετού στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα είναι η Σπονδυλική Στήλη, τα Ισχία, τα Πλευρά και οι Καρποί.


Απεικόνιση της δομής του οστεοπορωτικού οστού σε σχέση με το φυσιολογικό.Περιοχές του σκελετού όπου εντοπίζονται τα συχνότερα οστεοπορωτικά κατάγματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Οστεοπόρωσης;
Η Οστεοπόρωση μπορεί να αποτελεί για χρόνια μια σιωπηλή κατάσταση καθώς από μόνη της δε γίνεται εμφανής παρά μόνο μέσω της εμφάνισης καταγμάτων. Κατά συνέπεια οι ασθενείς με Οστεοπόρωση μπορεί να μην έχουν γνώση της κατάστασης τους αν δεν έχουν ήδη υποστεί κάποιο κάταγμα. Το χαρακτηριστικό των οστεοπορωτικών καταγμάτων είναι ότι συμβαίνουν με πολύ μικρότερη βία απ’ ότι τα κατάγματα των υγιών, και άρα πιο πυκνών, οστών. Αν και η Οστεοπόρωση είναι πιο συχνή στις γυναίκες, τα ίδια χαρακτηριστικά αφορούν και τους άνδρες.

Η συμπτωματολογία των οστεοπορωτικών καταγμάτων εξαρτάται από την εντόπιση τους. Για παράδειγμα συμπιεστικά οστεοπορωτικά κατάγματα των σπονδυλικών σωμάτων μπορεί να προκαλέσουν ζωστηροειδή πόνο που ακτινοβολεί από την πλάτη προς τις πλευρές. Η δημιουργία πολλαπλών οστεοπορωτικών σπονδυλικών καταγμάτων οδηγεί σε χρόνιο πόνο που εντοπίζεται χαμηλά στη μέση, απώλεια ύψους του ασθενούς και συχνά κυφωτικές παραμορφωτικές αλλοιώσεις που δημιουργούν μια έντονη καμπούρα. Τα επαναλαμβανόμενα σπονδυλικά οστεοπορωτικά κατάγματα πέρα από τις παραμορφωτικές αλλαγές στην στάση του ασθενούς μπορεί να προκαλέσουν και νευρολογική σημειολογία λόγω πίεσης νεύρων του Νωτιαίου Μυελού. Ευτυχώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με ειδικές χειρουργικές τεχνικές όπως η σπονδυλοπλαστική ή η κυφοπλαστική. Σε αντίθετη περίπτωση η κυφωτική παραμόρφωση που τα συνοδεύει μπορεί να προκαλέσει τέτοια πίεση στο θώρακα που να δυσχεράνει ακόμα και την αναπνευστική λειτουργία καθιστώντας τον ασθενή επιρρεπή σε αναπνευστικές λοιμώξεις.


Απεικόνιση σε παρασκεύασμα και σε Μαγνητική Τομογραφία συμπιεστικού σπονδυλικού οστεοπορωτικού κατάγματος.


Απεικόνιση της τεχνικής της κυφοπλαστικής για την αποκατάσταση συμπιεστικών σπονδυλικών οστεοπορωτικών καταγμάτων. Μετά τη διαδερμική εισαγωγή ενός κατάλληλου μπαλονιού γίνεται έγχυση ειδικής σύστασης τσιμέντου που αποκαθιστά το χαμένο ύψος του σπονδύλου.

Άλλο παράδειγμα αποτελούν τα κατάγματα του ισχίου που προκαλούνται από γλίστρημα ή πέσιμο και τα οποία συνοδεύονται από έντονο πόνο στην περιοχή του ισχίου και πλήρη αδυναμία ορθοστάτησης και βάδισης. Τα κατάγματα του ισχίου σχεδόν πάντα απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση η οποία όχι μόνο θα μειώσει τον πόνο αλλά θα επιτρέψει και την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.


Απεικόνιση φυσιολογικού και οστεοπορωτικού οστού στην περιοχή του Ισχίου. Η αραίωση του οστού λόγω της οστεοπόρωσης μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα του Ισχίου με σχετικά μικρή βία.Tι είπαν για ‘μένα

Βάνα Βασιλάκου
Άρη μου θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω εσένα αλλά και τον θεό που σε έφερε στο δρόμο μου , ένα δρόμο πολύ...
Δες όλες τις ιστορίες »

Ρώτησε ότι σε απασχολεί