« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 10/04/2013

Ωορρηξία!!!

Ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία σπάει το ωοθηλάκιο της ωοθήκης και απελευθερώνει το ωάριο που περιέχει.

Η ωοορηξία συμβαίνει μία φορά σε κάθε έμμηνο κύκλο, όταν οι ορμονικές μεταβολές προκαλούν τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο.

Τα ωάρια περιέχονται στις ωοθήκες. Στην αρχή του έμμηνου κύκλου, ένα από τα ωάρια προετοιμάζεται για απελευθέρωση από την ωοθήκη. Αυτό συμβαίνει περίπου 12 έως 16 ημέρες πριν την έναρξη της επόμενης περιόδου.

  • Καθώς πλησιάζει η ωορρηξία, ο οργανισμός παράγει αυξανόμενες ποσότητες μιας ορμόνης, που ονομάζεταιοιστρογόνο, η οποία κάνει πιο πυκνό το εσωτερικό στρώμα της μήτρας και βοηθά να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό για το σπέρμα.
  • Τα υψηλά αυτά επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν μια αιφνίδια αύξηση μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται LH (Luteinising Hormone, Ωχρινοτρόπος Ορμόνη). Το μέγιστο επίπεδο της LH προκαλεί την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη και έτσι συμβαίνει ωορρηξία.
  • Η ωορρηξία παρατηρείται συνήθως 24 έως 36 ώρες μετά το μέγιστο επίπεδο της LH, και αυτός είναι ο λόγος που η LH αποτελεί καλό προγνωστικό παράγοντα της γονιμότητας (υπάρχουν τεστ ωορρηξίας που βοηθούν να προσδιοριστούν οι δύο ημέρες τις οποίες είναι πιθανότερο να γίνει η σύλληψη φυσιολογικά, εντοπίζοντας το μέγιστο επίπεδο της LH). 

Στη συνέχεια το ωάριο κατευθύνεται στη σάλπιγγα κι εκεί γονιμοποιείται από το σπερματοζωάριο, για να κατέβει σε λίγες ημέρες στη μήτρα σαν έμβρυο και να εμφυτευθεί στο ενδομήτριο. Με απλά λόγια η ωοορηξία σηματοδοτεί τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας.
Το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί μέχρι 24 ώρες μετά την ωορρηξία.

Αν δεν γονιμοποιηθεί το ωάριο, το εσωτερικό στρώμα της μήτρας αποβάλλεται και ξεκινάει η περίοδoς. Αυτό αποτελεί την έναρξη του επόμενου κύκλου.

Ενώ ένα ωάριο μπορεί να επιβιώσει για περίπου 24 ώρες μόνο, το σπερματοζωάριο μπορεί να παραμείνει ενεργό μέχρι και 5 ημέρες. Μπορεί επομένως ένα ζευγάρι να συλλάβει αν έλθει σε σεξουαλική επαφή 4 έως 5 μέρες πριν την απελευθέρωση του ωαρίου.

Πρέπει να τονισθεί, ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει απαραίτητα κάθε μήνα. Αυτοί είναι οι λεγόμενοιανωοορηκτικοί κύκλοι που δεν παράγεται ωάριο ή δεν σπάει το ωοθηλάκιο που το περιέχει. Αυτό συμβαίνει 1-2 φορές το χρόνο σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Όμως καθώς αυξάνει η ηλικία η συχνότητα των ανωοορηκτικών κύκλων μεγαλώνει, με αποτέλεσμα στα 45 χρόνια να είναι μηδαμινή η πιθανότητα σύλληψης λόγω της μειωμένης παραγωγής ωαρίων, αλλά και λόγω της κακής ποιότητάς τους.

Τα σημάδια της ωορρηξίας που μαρτυρούν πως η γυναίκα βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας είναι:

  • Αύξηση στις κολπικές εκκρίσεις. Αυτές οι εκκρίσεις συνήθως μοιάζουν με ασπράδια αυγών, είναι ελαστικές και γλιστερές στην υφή. Oι κολπικές εκκρίσεις, γνωστές ως τραχηλική βλέννα, είναι πολύ σημαντικές για να μπορέσουν τα σπερματοζωάρια, να επιβιώσουν στο όξινο περιβάλλον του κόλπου. Σε περίπτωση που δεν γονιμοποιηθεί το ωάριο, τότε αυτά τα υγρά γίνονται πιο κολλώδη και λευκά, ενώ εξαφανίζονται μέσα σε μια με δύο μέρες.

  • Επίσης η ωορρηξία μπορεί να προκαλέσει μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας, συνήθως λιγότερη από ένα βαθμό. Κάποιες γυναίκες το περιγράφουν σα μια εσωτερική έξαψη. Οι ιδιαίτερα γόνιμες μέρες είναι οι δύο με τρεις μέρες πριν την άνοδο αυτής της θερμοκρασίας. Αντίθετα οι ημέρες όπου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη μαρτυρούν, ότι η ωορρηξία έχει ήδη ολοκληρωθεί.

  • Άλλο σημάδι ωορρηξίας είναι ελαφρύς πόνος ή ενοχλήσεις στην περιοχή των ωοθηκών. Ο πόνος αυτός μπορεί να εντοπιστεί άλλες φορές στη δεξιά ωοθήκη και άλλες φορές στην αριστερή είτε κάθε μήνα ή μόνο κάποιες φορές.

Υπάρχουν επίσης και κάποια δευτερεύοντα σημάδια που δείχνουν, ότι συμβαίνει ωορρηξία τα οποία δεν εμφανίζονται απαραίτητα σε όλες τις γυναίκες ή σε κάθε κύκλο. Αυτά μπορεί να είναι: ελαφρές κηλίδες αίματος κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, κατακράτηση υγρών, πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, αυξημένα επίπεδα ενέργειας, ευαισθησία στο στήθος και το δέρμα, αυξημένη ερωτική διάθεση κ.α.

Για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες σύλληψης καλό θα είναι να συμβεί σεξουαλική επαφή με το σύντροφό μία φορά την ημέρα, από τη στιγμή που θα εντοπιστεί η ωορρηξία.  Επίσης το να συμβεί καθημερινή επαφή κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν της ωορρηξίας μπορεί να αυξήσει επίσης τις πιθανότητες σύλληψης.

Για τον υπολογισμό της διάρκειας του κύκλου μια γυναίκα πρέπει να μετρήσει, τον αριθμό των ημερών από την πρώτη ημέρα της έμμηνου ρήσης μέχρι την ημέρα πριν την επόμενη εμμηνορρυσία. 

Η διάρκεια του κύκλου μπορεί να ποικίλει από τη μία γυναίκα στην άλλη και από τον ένα κύκλο στον άλλον και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 23 και 35 ημερών. 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να μάθει η γυναίκα πότε έχει ωορρηξία, αλλά όποιον κι αν χρησιμοποιήσει καλό είναι να κρατήσει ένα ημερολόγιο, ώστε να υπολογίσει σωστά τις ημέρες.

Καλή επιτυχία και χωρίς άγχος, γιατί το άγχος ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα σύλληψης.



Διαβάστε ακόμη

Σχετικά