« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 21/03/2013

Προεκλαμψία! Μπορούμε να την προβλέψουμε;

Η ελπίδα «φυτρώνει» για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο προεκλαμψίας μέσω ενός νέου τεστ ούρων.


Φιλαδέλφεια

Ένα απλό τεστ ούρων που διεξάγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προβλέψει ποιες γυναίκες θα αναπτύξουν μια εν δυνάμει θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται προεκλαμψία και η οποία εκδηλώνεται με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση καθώς και με εμφάνιση αυξημένων επιπέδων πρωτεΐνης στα ούρα.

Το αισιόδοξο αυτό νέο έστειλαν ειδικοί της Κλινικής Μayo μέσω ανακοίνωσις τους στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.


Ο ρόλος των ποδοκυττάρων
Οι ερευνητές ανέφεραν στο συνέδριο ότι εντόπισαν συγκεκριμένα νεφρικά κύτταρα στα ούρα εγκύων που ανέπτυξαν προεκλαμψία τα οποία ονομάζονται ποδοκύτταρα. Τα νεφρικά ποδοκύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας και οι διαταραχές τους «ενοχοποιούνται» για πολλά και διαφορετικά νεφρικά νοσήματα. Η ομάδα της Κλινικής Mayo είχε στο παρελθόν εντοπίσει ποδοκύτταρα σε ασθενείς με προεκλαμψία αμέσως μετά τον τοκετό.

Στη νέα μελέτη οι ειδικοί μελέτησαν 315 εγκύους. Οι 15 εξ αυτών εμφάνισαν προεκλαμψία ενώ άλλες 15 παρουσίασαν σε κάποια φάση της εγκυμοσύνης υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά όχι προεκλαμψία. Όπως προέκυψε σε καμία από τις γυναίκες με φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν εντοπίστηκαν νεφρικά ποδοκύτταρα στα ούρα, ούτε στις γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν εμφάνισαν προεκλαμψία. Τα συγκεκριμένα κύτταρα ανιχνεύθηκαν μόνο στα ούρα των γυναικών που παρουσίασαν προεκλαμψία, γεγονός που έδειξε την υψηλή ακρίβεια του τεστ. Σύμφωνα με την επικεφαλής των ερευνητών δρα Βέσνα Γκαρόβιτς τα νέα αυτά ευρήματα μαρτυρούν ότι ένα απλό τεστ ούρων μπορεί να αλλάξει μελλοντικά το τοπίο της αντιμετώπισης της προεκλαμψίας. Η ερευνήτρια παραδέχθηκε πάντως ότι για να συμβεί αυτό απαιτούνται τώρα δοκιμές σε μεγαλύτερους αριθμούς γυναικών.


Η επίμονη αρτηριακή πίεση

Σε δεύτερη μελέτη της ίδιας ομάδας που παρουσιάστηκε στο συνέδριο διερευνήθηκαν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της υψηλής αρτηριακής πίεσης στις εγκύους. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν περισσότερες από 6.000 γυναίκες οι οποίες γέννησαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Όπως φάνηκε, οι γυναίκες άνω των 40 ετών που είχαν παρουσιάσει υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη, αντιμετώπιζαν αυξημένες πιθανότητες να συνεχίσουν να έχουν υψηλή πίεση αλλά και να παρουσιάσουν νεφρική νόσο ή να υποστούν εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα οι μισές γυναίκες που είχαν εμφανίσει υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη συνέχιζαν να υποφέρουν από υπέρταση μετά τα 40 έτη τους, σε σύγκριση με λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών που είχαν φυσιολογική εγκυμοσύνη. Παράλληλα μία στις επτά γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη παρουσίασε νεφρική νόσο σε σύγκριση με μία στις δέκα στην ομάδα που είχε φυσιολογική εγκυμοσύνη ενώ το 8% υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο – το ποσοστό αυτό ήταν διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνο των γυναικών που πέρασαν χωρίς προβλήματα την εγκυμοσύνη τους.

Σύμφωνα με την δρα Γκαρόβιτς «οι μελέτες που αφορούν τη σύνδεση της υπερτασικής εγκυμοσύνης με τον κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες μπορούν να οδηγήσουν σε νέες οδηγίες για τον έλεγχο και τη θεραπεία των γυναικών υψηλού κινδύνου με στόχο τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας τους».


Διαβάστε ακόμη
Επιλέγοντας Μαιευτήρα!!! Επιλέγοντας Μαιευτήρα!!!