« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 14/02/2013

Έγκυος με πολλαπλά έμβρυα; Τι αλλαγές θα δω στο σώμα μου περιμένοντας δίδυμα, τρίδυμα ή περισσότερα...;

Όλες θα έχετε διαβάσει σχετικά με το τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά τώρα θα μάθετε κάποια πράγματα  που αλλάζουν τα πάντα -αν εγκυμονείτε δίδυμα, τρίδυμα, ή περισσότερα έμβρυα! Εδώ είναι μια περιγραφή του τι θα πρέπει να περιμένουμε τώρα ότι έχετε πολλαπλή εγκυμοσύνη. τα πρώτα σημάδια της Πολλαπλής… μπορείτε πιθανότατα ανακαλύψει ότι έχετε δίδυμα (ή περισσότερα) κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογράφηματος ρουτίνας τις πρώτες δεκαπέντε μέρες μετά από μια καθυστέρηση, η να το υποψιαστείτε με μια πολύ αυξημένη χορειακή μετά από μια προσπάθεια εξωσωματικής. στο πρώτο τρίμηνο. 

Σε μια εγκυμοσύνη με ένα έμβρυο, θα παρατηρήσετε την κοιλιά σας να φουσκώνει λίγο περίπου στις 12 εβδομάδες και μετά από περίπου 16 εβδομάδες δεν θα είστε πλέον σε θέση να κρύψετε την εγκυμοσύνη σας με ρούχα. Αλλά αν έχετε πολλαπλά έμβρυα, μπορείτε να δείτε την κοιλιά σας να φουσκώνει στις 8 εβδομάδες και μέχρι την εβδομάδα 10, μάλλον θα πρέπει να πείτε σε όλους ότι είστε έγκυος γιατί θα το βλέπουν.

Όταν εγκυμονείτε δύο μωρά, το σώμα σας παράγει διπλάσια από την ορμόνη της εγκυμοσύνης hCG, λέει η Barbara Dehn, RN, ένα μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής Cradle. Ως εκ τούτου, μην εκπλαγείτε αν αντιμετωπίζετε πιο σοβαρή πρωινή αδιαθεσία και είστε ακόμα πιο κουρασμένοι από ό,τι θα ήταν εάν είχατε  ένα μόνο έμβρυο.

Μεταφέρετε το έξτρα βάρος
Αν νομίζετε ότι πρόκειται να πάρετε το διπλάσιο του βάρους, μην ανησυχείτε! ένα μόνο μωρό συνήθως θα οδηγήσει σε ένα επιπλέον 5 με 15 κιλά αύξηση του βάρους της εγκύου στο τέλος της εγκυμοσύνης , σε μια πολλαπλή κύηση μπορεί να υπάρξει αύξηση του βάρους έως και 30 με 40 τις εκατό πάνω από αυτό. Αν είστε λιποβαρής όταν ξεκινάτε, αναμένεται να πάρετε περισσότερα.
Θυμηθείτε, πρέπει να κρατήσετε το βάρος σας όσο το δυνατόν ποιο χαμηλά, ακόμα και με θυσίες. Για να εξασφαλίσει τα μωρά της μια γυναίκα σε πολλαπλή εγκυμοσύνη, πρέπει να ακολουθεί τα παρακάτω, μητέρες έγκυες με ένα μωρό πρέπει να τρώνε επιπλέον 500 θερμίδες την ημέρα, από την διατροφή που είχαν πριν, 300 θερμίδες επιπλέον για ένα δεύτερο μωρό και 200 ​​για τον καθένα ένα μετά από αυτό. Και όπως συμβαίνει με κάθε εγκυμοσύνη, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να καταναλώνουν μια καλή ποικιλία των θρεπτικών συστατικών και να συνεχίσετε να παίρνετε βιταμίνες.

Παρά την αναγκαιότητα λοιπόν για αυξημένη διατροφή, το επιπλέον βάρος μπορεί να σας κάνει να νοιώθετε άβολα. Αύξηση της δυσφορίας είναι ένα φυσιολογικό μέρος του τρίτου τριμήνου κάθε κύησης, οπότε μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτό το συναίσθημα μπορεί να μεγεθυνθεί όταν μεταφέρετε πολλαπλάσια έμβρυα. Όπως τα μωρά έτσι και η μήτρα σας μεγαλώνει και σπρώχνει το στομάχι σας, έτσι μπορεί να αντιμετωπίσετε μια πολύ πιο έντονη δυσπεψία από πολύ νωρίτερα από ό,τι αν είχατε μια εγκυμοσύνη με ένα έμβρυο.

Οι γυναίκες που μεταφέρουν δύο ή περισσότερα μωρά είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε πόνους συμπεριλαμβανομένων πυελικών πόνων, ισχιαλγία, ή άλλους πόνους στην πλάτη. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε αυτές τις πιέσεις. Εφόσον η εγκυμοσύνη σας είναι φυσιολογική, πολλοί γιατροί μεταξύ των οποίων και εγώ, προτείνουν την άσκηση.

Δραστηριότητες όπως το κολύμπι και το αερόμπικ στο νερό καθώς επίσης και η γιόγκα είναι ιδιαίτερα καλές ασκήσεις για να δοκιμάσετε όταν εγκυμονείτε περισσότερα έμβρυα. Απλά και μόνο να είστε μέσα στο νερό,να επιπλέετε, και το αίσθημα έλλειψης βαρύτητας για μια στιγμή μπορεί να είναι μια μεγάλη ανακούφιση.

Προτείνετε επίσης, σε κάποιες έγκυες με πολλαπλά έμβρυα, μια ζώνη εγκυμοσύνης για να βοηθήσει,να συγκρατήσει και να  αναδιανέμει το βάρος της κοιλιάς σας σε ολόκληρη την πλάτη και τον κορμό σας. Αν έχετε πρόβλημα ύπνου τη νύχτα, ένα μαξιλάρι σώματος (και πολλά άλλα μαξιλάρια) μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό σας στηρίζοντας σας σε μια πιο άνετη θέση.

Stretching στο δέρμα μπορεί επίσης να είναι πιο ενοχλητικό κατά τη διάρκεια πολλαπλών κυήσεων. Αν το δέρμα σας έχει φαγούρα, καθώς εκτείνεται, χρησιμοποιήστε μια κρέμα για να το ανακουφίσετε!





Περισσότερα μωρά, Περισσότερες επισκεψεις στον γιατρο και περισσοτερες εξετασεις!
Η εγκυμοσύνη με  πολλαπλάσια έμβρυα δεν εγγυάται πάντα αυξημένα προβλήματα, αλλά οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν ότι οι πολύδυμες κυήσεις έχουν υψηλότερο κίνδυνο. Με άλλα λόγια, περιμένετε να βλέπετε τον  μαιευτήρα σας πιο συχνά. Θα χρειαστούν περισσότεροι υπέρηχοι και άλλες εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι τα μωρά σας είναι υγιή και ότι όλα πάνε καλά. Μετά από τις 20 εβδομάδες, θα αρχίσετε να κάνετε μηνιαίες εξετάσεις υπερήχων η και συχνότερα για την παρακολούθηση της ανάπτυξης σ' αυτό το διάστημα, το οποίο μπορεί να καθορίσει αν τα δίδυμα σας αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό ή αν κάποιος έχει μείνει πίσω. Αν σε κάποιο σημείο ο γιατρός σας πιστεύει ότι ο πρόωρος τοκετός είναι πιθανός, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε στεροειδή, τα οποία θα βοηθήσουν τα μωρά και θα ισχυροποιήσουν τους πνεύμονες τους ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου αναπνευστικής δυσχέρειας.

Αν έχετε πολλαπλή εγκυμοσύνη σαν αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), τα μωρά σας θα είναι διζυγωτικά! Τα διζυγωτικά δίδυμα δημιουργούνται από δύο γονιμοποιημένα ωάρια διαφορετικά. Αν δεν έχετε υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, θα μπορούσε να έχετε μονοζυγωτικά (όμοια) δίδυμα δημιουργούνται από ένα μόνο ωάριο, αλλά και διζυγωτικα. Στην περίπτωση των μονοζυγωτικών διδύμων, η εγκυμοσύνη σας θεωρείται πολύ υψηλότερο κίνδυνο επειδή τα μωρά σας μοιράζονται έναν πλακούντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα έχετε περισσότερα προβλήματα, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να έχουμε μερικές ακόμα εξετάσεις για να ελέγξει για ανωμαλίες - όπως ένα κοινό ομφάλιο λώρο ή twin-to-twin μετάγγιση (μια κατάσταση κατά την οποία ένα μωρό παίρνει περισσότερο από το κυκλοφορούν αίμα από το άλλο). Επίσης το ένα τεστ μπορεί να εμφανιστεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας είναι η πλήρης δοκιμή διάρκειας, η οποία μπορεί να προβλέψει κατά πόσον ή δεν είστε πιθανό να παραδώσει στις αρχές. Εάν η δοκιμή επανέρχεται θετικό για ενδεχόμενη πρόωρη παράδοση, ο γιατρός σας θα κάνει πρόσθετες δοκιμές για να δούμε το μήκος του τραχήλου της μήτρας και άλλων δεικτών, λέει Dehn.

Διαφορετικός τοκετός;
Με τη γέννηση ενός εμβρύου,θα γινόταν φυσιολογικά στο τέλος των 40 εβδομάδων! αλλά όταν εγκυμονείτε σε  δίδυμα, οι 36 εβδομάδες είναι ένα τυπικό όρο. Με τρίδυμα θα είστε πιο πιθανό να γεννήσουν στις 32 με 33 εβδομάδες ή νωρίτερα!. Φυσικά, ο γιατρός σας θα θέλει να κάνει ότι μπορεί για να καθυστερήσει αυτή η στιγμή, αλλά το σώμα σας μπορεί να έχει μια διαφορετική ιδέα.
Με τρία ή περισσότερα μωρά, ξεκούραση στο κρεβάτι μετά από κάποια ηλικία εγκυμοσύνης,είναι πολύ σημαντική! Ξεκούραση στο κρεβάτι μπορεί να βοηθήσει να παρατείνετε την εγκυμοσύνη σας, οπότε μην εκπλαγείτε αν χρειαστεί να περάσετε μερικές εβδομάδες σε χαλάρωση. Αν και δεν είναι αναπόφευκτη, ίσως να πρέπει κάποιες από εσάς να περάσουν μερικές νύχτες στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια  της εγκυμοσύνης σας, έτσι ώστε εσείς και τα μωρά σας να είστε σε ποιο στενή παρακολούθηση.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή εγκυμονείτε δίδυμα (ή περισσότερα) αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ρίξουν έξω το σχέδιο γέννησής σας. Ωστόσο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για έναν τοκετό που μπορεί να ακολουθήσει μια διαφορετική διαδρομή. Ενώ οι περισσότερες γυναίκες γεννούν δίδυμα με καισαρική τομή, είναι δυνατόν να έχουμε ένα φυσικό τοκετό, αν τα μωρά είναι σε μία βέλτιστη θέση. Η καισαρική είναι συχνότερη από τον φυσιολογικό τοκετό για τα δίδυμα, γιατί τις περισσότερες φορές είναι σαν δυο άνθρωποι να προσπαθούν να περάσουν από την ίδια πόρτα ταυτόχρονα!!  Και ακόμα κι αν έχετε γεννήσει το ένα μωρό κολπικά, να είστε προετοιμασμένοι ότι το δεύτερο μωρό σας θα μπορούσε να γεννηθεί με καισαρική τομή.

Αν έχετε τρίδυμα ή περισσότερα, θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει καισαρική τομή.Κοντά στην ημερομηνία τοκετού, ο γιατρός σας θα κάνει έναν υπέρηχο για να ελέγξετε τη θέση των μωρών σας. Αν έχετε δίδυμα, το πρώτο μωρό πρέπει να είναι σε θέση  με το κεφάλι κάτω για να εξεταστεί η πιθανότητα ακόμη και για ένα κολπικό τοκετό. Αν το πρώτο μωρό σας δεν είναι στην καλύτερη θέση, θα πρέπει αυτόματα να αποφασισθεί καισαρική τομή.
Στην πραγματικότητα, για μερικές γυναίκες με πολλαπλή εγκυμοσύνη η εμπειρία μπορεί να είναι πολύ σαν μια εγκυμοσύνη με ένα έμβρυο!!


Διαβάστε ακόμη
Εγκυμοσύνη….τα συναισθήματα…πρέπει να εκφράζονται!! Εγκυμοσύνη….τα συναισθήματα…πρέπει να εκφράζονται!!

Σχετικά