« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 21/01/2013

Όσα πρέπει να ξέρεις για το ¨χάπι της επόμενης μέρας¨

Το «χάπι της επόμενης ημέρας» κρατά τη γυναίκα μακριά από το χειρουργείο σε περίπτωση ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Πρόκειται για την αντισύλληψη ανάγκης ή επείγουσα αντισύλληψη ή, όπως έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, το «χάπι της επόμενης ημέρας».
Με την επείγουσα αντισύλληψη οι γυναίκες έχουμε πλέον τη δυνατότητα επιλογής στην εγκυμοσύνη, αφού μπορούμε να αντιδράσουμε σωστά και γρήγορα, ανάλογα με την επιθυμία μας.

Τι είναι το «χάπι της επόμενης ημέρας»
Στο «χάπι της επόμενης ημέρας» είναι συγκεντρωμένη η απαιτούμενη ποσότητα ορμόνης -και συγκεκριμένα προγεστερόνης- που απαιτείται για να αποτραπεί μια εγκυμοσύνη. Στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή κυκλοφορούν δύο τέτοια σκευάσματα, τα οποία, όμως, είναι ίδιας σύστασης και δράσης. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε και να μην παραβλέπουμε είναι πως το χάπι της επόμενης ημέρας θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση που η αντισυλληπτική μέθοδος, την οποία είχαμε επιλέξει, για κάποιο λόγο δεν λειτούργησε. Μπορεί να παραλείψαμε να πάρουμε τα αντισυλληπτικά μας ή να έσπασε το προφυλακτικό ή η διακοπή της συνουσίας να μην έγινε την κατάλληλη στιγμή. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να ληφθεί το «χάπι της επόμενης ημέρας» για να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη.

Ποια είναι η δράση του...
Στόχος της επείγουσας αντισύλληψης είναι να αποφευχθεί η εγκυμοσύνη. Η δράση του χαπιού της επόμενης ημέρας εξαρτάται από τη φάση του κύκλου στην οποία βρισκόμασταν, όταν το χρησιμοποιήσαμε. Στην αρχή του κύκλου μας, για παράδειγμα, η επιπλέον ποσότητα προγεστερόνης θα δράσει εμποδίζοντας τις ωοθήκες μας να απελευθερώσουν ωάρια. Αν η ωορρηξία έχει ήδη γίνει, τότε το χάπι θα εμποδίσει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο, ενώ ακόμη και αν έχει προλάβει να γίνει η γονιμοποίηση, το χάπι δεν θα επιτρέψει στο γονιμοποιημένο ωάριο να εμφυτευτεί στη μήτρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Το χάπι δεν προκαλεί έκτρωση!
Το χάπι της επόμενης ημέρας αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης. Εξ ορισμού, λοιπόν, καταλαβαίνουμε ότι η δράση του περιορίζεται μέχρι να γίνει η σύλληψη. Από τη στιγμή, όμως, που το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευφθεί στη μήτρα, το «χάπι» δεν μπορεί να προσφέρει ή να προκαλέσει τίποτα. Αν, λοιπόν, υπάρχει ήδη εγκυμοσύνη, τότε το χάπι δεν θα τη διακόψει, καθώς δεν μπορεί να προκαλέσει αποβολή, και γι' αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εκτρωτικό χάπι.
Επίσης, το χάπι δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στο έμβρυο. Έτσι, ακόμη κι αν το πάρουμε χωρίς να έχουμε γνώση για την εγκυμοσύνη μας, δεν σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να συνεχιστεί με απόλυτη ασφάλεια.

Πότε πρέπει να το πάρω
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της επείγουσας αντισύλληψης είναι να ληφθεί το συντομότερο δυνατό μετά την «ύποπτη» σεξουαλική επαφή.
Τις πρώτες 24 ώρες η επιτυχία του χαπιού φτάνει το 95%, στις 48 ώρες πέφτει στο 85%, ενώ αν ληφθεί από 49-72 ώρες μετά την επαφή τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται στο 58%. Αν πάρουμε το χάπι μετά τις 72 ώρες, δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα.
Κάθε συσκευασία επείγουσας αντισύλληψης περιέχει δύο χάπια. Θα πρέπει να πάρουμε άμεσα το πρώτο και 12-16 ώρες μετά να πάρουμε και το δεύτερο.

Υπάρχουν επικίνδυνες παρενέργειες;
Η επείγουσα αντισύλληψη είναι μια απόλυτα ασφαλής μέθοδος, η οποία δεν κρύβει κανένα σοβαρό κίνδυνο. Μερικές φορές παρατηρούνται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάλη, εμετός και αίσθημα κούρασης. Λιγότερο συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και υποχωρούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες.
Εξαιτίας της απουσίας των παρενεργειών, το χάπι της επόμενης ημέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα απ' όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα με το πεπτικό τους σύστημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: αν τις 2-3 πρώτες ώρες μετά τη λήψη του πρώτου χαπιού κάνουμε εμετό, τότε είναι πιθανό το χάπι να μην έχει προλάβει να δράσει. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται να πάρουμε άμεσα το δεύτερο της συσκευασίας. Στη συνέχεια πρέπει να προμηθευτούμε ακόμη μία συσκευασία, ώστε μετά από 12-16 ώρες να πάρουμε ένα ακόμη.
  
Μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης και όχι αντισύλληψη
Ένα από τα στοιχεία που επιμένουν να διευκρινίζουν και να τονίζουν οι ειδικοί είναι πως το «χάπι της επόμενης ημέρας» πρέπει να λαμβάνεται στις ειδικές εκείνες περιπτώσεις που παρουσιάστηκε πρόβλημα στη χρησιμοποιούμενη αντισυλληπτική μέθοδο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα έρωτα και μετά να ακολουθούμε την επείγουσα αντισύλληψη. Καλό είναι το χάπι της επόμενης ημέρας να μη χρησιμοποιείται περισσότερες από μία φορά κατά τη διάρκεια ενός κύκλου. Όχι γιατί κρύβει κινδύνους, αλλά γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Η συχνότερη λήψη της επείγουσας αντισύλληψης μπορεί να γίνει αιτία να αδιαθετήσουμε τρεις με τέσσερις ημέρες νωρίτερα ή αργότερα από την αναμενόμενη ημερομηνία. Ουσιαστικά, λοιπόν, η επείγουσα αντισύλληψη δεν ήρθε για να υποκαταστήσει καμία άλλη μέθοδο. Για σταθερή και αποτελεσματική αντισύλληψη υπάρχουν τα κλασικά αντισυλληπτικά δισκία, τα οποία επίσης περιέχουν προγεστερόνη (αυτά σε συνδυασμό με οιστρογόνα) και, όπως έχουν δείξει οι μέχρι σήμερα έρευνες, δρουν θετικά γενικότερα στην υγεία της γυναίκας.

Μπορώ, αντί για το χάπι της επόμενης ημέρας, να πάρω περισσότερα του ενός από τα κλασικά αντισυλληπτικά μου χάπια;
Είναι αλήθεια ότι τόσο τα αντισυλληπτικά χάπια όσο και το χάπι της επόμενης ημέρας αποτελούνται από προγεστερόνη (τα αντισυλληπτικά έχουν και οιστρογόνα). Θα μπορούσατε, λοιπόν, να πάρετε περισσότερα αντισυλληπτικά δισκία για να δράσουν σαν το χάπι της επόμενης ημέρας. Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος να το κάνετε αυτό. Με το χάπι της επόμενης ημέρας θα πάρετε πολύ πιο εύκολα την απαιτούμενη ποσότητα προγεστερόνης και θα ξέρετε με σιγουριά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας λόγος να πειραματιστείτε.

Αν έχουν περάσει οι 72 ώρες και εγώ πάρω τη διπλή δόση της επείγουσας αντισύλληψης, θα αποφύγω την εγκυμοσύνη;

Έπειτα από 72 ώρες η επείγουσα αντισύλληψη δεν έχει δράση, όποια κι αν είναι η ποσότητα των χαπιών που θα πάρετε. Αν υπάρχει εγκυμοσύνη θα διατηρηθεί, ενώ αν δεν υπάρχει, η μεγάλη πρόσληψη προγεστερόνης είναι πιθανό να προκαλέσει διαταραχές στον κύκλο σας.

Μπορώ να πάρω το χάπι της επόμενης ημέρας αν θηλάζω;
Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν και η ουσία του χαπιού έχει ανιχνευτεί στο μητρικό γάλα, αυτό δεν το καθιστά επικίνδυνο για την υγεία του βρέφους. Για να νιώσετε μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορείτε να πάρετε το χάπι αμέσως μετά το γεύμα του μωρού σας και ίσως να αποφύγετε να το ξαναθηλάσετε την ίδια ημέρα. Όχι, όμως, ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Διαβάστε ακόμη

Σχετικά