« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 20/01/2015

Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών! Αν συμβεί... κινδυνεύω;



Το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών είναι η πιο σοβαρή παρενέργεια της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση. Οφείλεται, κυρίως, στη φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών, παρά στην εξωσωματική γονιμοποίηση καθαυτή και το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί και σε γυναίκες που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα για άλλους λόγους.

Καθώς διεγείρονται οι ωοθήκες περισσότερο από όσο θα συνέβαινε φυσιολογικά στην περίπτωση ενός φυσικού κύκλου, είναι πάντα μεγαλύτερες από το φυσιολογικό και περιέχουν δομές γεμάτες με υγρό (ωοθυλάκια), οι οποίες περιέχουν τα ωάρια. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες που υπόκεινται σε εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Σε περίπου μια στις εκατό γυναίκες εμφανίζεται η πιο σοβαρή μορφή του Συνδρόμου Υπερδιέγερσης Ωοθηκών. Εδώ, οι ωοθήκες διογκώνονται σημαντικά και περιέχουν μεγάλες κύστεις. Αυτές οι κύστεις παράγουν μεγάλες ποσότητες υγρού, οι οποίες απελευθερώνονται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Το υγρό αυτό είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες.

Τα συμπτώματα σοβαρού Συνδρόμου Υπερδιέγερσης Ωοθηκών περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, σημαντικού βαθμού κοιλιακό οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία και πιθανώς έμετο, και μια μείωση στα παραγόμενα ούρα. Στην παρουσία σοβαρών συμπτωμάτων, μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή σε νοσοκομείο. Αυτό θα επιτρέψει τη χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και πρωτεϊνών και τη λήψη μέτρων για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Παρόλο που δεν είναι δυνατό να είμαστε σίγουροι ως προς το ποιες γυναίκες θα εμφανίσουν Σύνδρομο Υπερδιέγερσης Ωοθηκών, αυτό εμφανίζεται πιο συχνά σε εκείνες με «σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών». Αυτό μπορεί να αξιολογηθεί κατά την πρώτη επίσκεψη προτού ξεκινήσει η θεραπεία Εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι ασθενείς που ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία, με την παραγωγή πάρα πολλών ωαρίων, ειδικά εάν έχουν χαμηλό κοιλιακό άλγος πριν την ωοληψία, έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο θεραπευτικός κύκλος μπορεί να ακυρωθεί, προτού τη λήψη της νυχτερινής ένεσης εξωσωματικής, ή εάν γίνει η ωοληψία, μπορεί να κρυοσυντηρηθούν, όλα τα έμβρυα και να μη μεταφερθεί κανένα άμεσα. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρής μορφής συνδρόμου υπερδιέγερσης.




Διαβάστε ακόμη
Εξωσωματική μετά τα 40… Εξωσωματική μετά τα 40…