« επιστροφή
Μέγεθος γραμματοσειράς      
Δημοσιεύθηκε: 28/07/2014

Η διατροφή παίζει ρόλο στην γονιμότητα της γυναικάς;

Όσο περνάνε τα χρόνια όλο και περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα γονιμότητας παγκοσμίως. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το περιβάλλον, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η καθιστική φύση εργασίας και ζωής είναι μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την γονιμότητά μας. Η καλή σωματική και ψυχική υγεία είναι απαραίτητη για μια ευτυχή κατάληξη. Η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γονιμότητα. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας έτσι ώστε να παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα συστατικά.

Μια από τις πιο βασικές κατηγορίες τροφίμων που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μιας γυναίκας που επιθυμεί να γίνει μανούλα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων περιέχουν πολλές βιταμίνες (όσο πιο πολλά χρώματα διαλέγουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία βιταμινών που λαμβάνουμε) όπως για παράδειγμα βιταμίνες C, E, A κτλ οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Αυτή η δράση τους έχει ως αποτέλεσμα την εξουδετέρωση ουδέτερων ριζών στον οργανισμό οι οποίες μειώνουν την πιθανότητα μιας υγιούς γονιμοποίησης καθώς και την ανάπτυξη ενός υγιούς εμβρύου.

Στη συνέχεια είναι πολύ σημαντικό το σώμα της μητέρας να έχει αποθέματα σιδήρου πριν την εγκυμοσύνη καθώς το έμβρυο έχει μεγάλες ανάγκες σε σίδηρο τις οποίες θα αντλεί από την μητέρα. Το πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το μοσχάρι, φακές, σόγια, ξηρά βερύκοκα κτλ.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής και με μειωμένη πιθανότητα σύλληψης. Για αυτό καλό είναι να προτιμούμε πλούσιες πηγές της βιταμίνης όπως συκώτι, κόκκινο κρέας, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, κοτόπουλο, γαλοπούλα και όσπρια.

Καλό είναι να προτιμάμε ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες καθώς έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, επηρεάζουν σημαντικά λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου και σε αντίθεση με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες δεν δημιουργούν προβλήματα ωορρηξίας. Όταν επιλέγουμε επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως ρύζι, πατάτες, μακαρόνια αυξάνουμε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου και την έκκριση ινσουλίνης και με αυτό τον τρόπο προκαλείται ανισορροπία στις ορμόνες που είναι απαραίτητες για την αναπαραγωγή. Πηγές ανεπεξέργαστων υδατανθράκων είναι το μαύρο ρύζι, τα μακαρόνια ολικής άλεσης. Τα δημητριακά ολικής άλεσης και η μαύρη ζάχαρη.

Το σωματικό βάρος είναι ένας παράγοντας που μπορεί να ευνοήσει ή να μειώσει τις πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης. Πρέπει να επαναφέρουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά πλαίσια εάν είμαστε υπέρβαροι και να πάρουμε βάρος εάν είμαστε ελειποβαρείς. Το μη φυσιολογικό βάρος είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω είναι ανασταλτικός παράγοντας στην γονιμότητα και την σύλληψη. Το χαμηλότερο βάρος δυσκολεύει τα πράγματα καθώς ο οργανισμός της γυναίκας χρειάζεται περίσσεια ενέργειας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης έτσι ώστε να είναι δυνατόν να αντλήσει από αυτόν τα συστατικά που είναι απαραίτητα στο μωρό για την ανάπτυξή του.

Στην περίπτωση που έχουμε μια υπέρβαρη ή παχύσαρκη μητέρα αυτό κάνει τον οργανισμό της πιο επιρρεπή στην ινσουλινοαντοχή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πιθανότητα παρουσίασης του Συνδρόμου των Πολυκυστικών Οωθηκών το οποίο επηρεάζει δυσμενώς την γονιμότητα. Συνιστάται το σωματικό βάρος να είναι εντός των πλαισίων του ΔΜΣ μεταξύ 20 και 25. Υπολογίζουμε τον δείκτη μάζας σώματος διαιρώντας το βάρος μας/το ύψος μας στο τετράγωνο. ΔΜΣ χαμηλότερος του 18.5 και ανώτερος του 25 θεωρείται πως επηρεάζει αρνητικά την γονιμότητα. Έχει αποδειχτεί πως η απώλεια 10% του σωματικού βάρους είναι ικανή να αυξήσει την γονιμότητά μας.

Καλό είναι να αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ εφόσον έχουμε ξεκινήσει τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη. Το ίδιο ισχύει και για τον σύντροφό μας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ στην γυναίκα μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης και αυξάνει την πιθανότητα αποβολής. Σημαντικό είναι επίσης να μετριάσουμε την κατανάλωση της καφεΐνης καθώς έχει κατηγορηθεί πως πιθανώς επηρεάζει την γονιμότητα αρνητικά.

Σύμφωνα με τις συστάσεις παγκοσμίως μια γυναίκα πρέπει να παίρνει συμπλήρωμα 400mg φολικού οξέως περίπου 3 μήνες πριν να ξεκινήσει τις προσπάθειες να μείνει έγκυος. Το φολικό οξύ είναι απαραίτητο στις πρώτες εβδομάδες ζωής του μωρού μας όπου τις περισσότερες φορές δεν έχουμε αντιληφθεί την εγκυμοσύνη. Το φολικό οξύ προστατεύει το μωρό μας από ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα και σύμφωνα με κάποιες πρόσφατες έρευνες ευνοεί την γονιμότητά μας. Υπάρχουν επίσης αρκετές έρευνες οι οποίες καταλήγουν ότι ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα καθημερινά επηρεάζει θετικά την γονιμότητα και την σύλληψη.
Η φυσική δραστηριότητα είναι επίσης άλλη μια παράμετρος η οποία επηρεάζει την γονιμότητά μας και παράλληλα διευκολύνει τον έλεγχο του βάρους πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Είναι σημαντικό να υπάρχει φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας σε μέτρια ένταση περίπου 3-5 φορές την εβδομάδα από 30 λεπτά την φορά. Το περπάτημα είναι άσκηση εξαιρετικής μορφής και αποτελεσματικότητας ακόμα και σε θέματα διαχείρισης άγχους που πολύ συχνά ταλαιπωρούν μια μέλλουσα μητέρα.

Στην διαχείριση του άγχους και του στρες που μπορούν να προκληθούν από την καθημερινότητά μας και από την προσπάθεια να αποκτήσουμε ένα παιδάκι βοηθούν επίσης ροφήματα όπως η βαλεριάνα ή το χαμομήλι καθώς είναι γνωστά για την καταπραϋντική τους δράση.
Θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουμε γονείς σύντομα εάν κάνουμε μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές στην διατροφή μας και στην φυσική μας κατάσταση περίπου 3 μήνες πριν ξεκινήσουμε τις προσπάθειες!
 
Διαβάστε ακόμη
Η ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας, σχετίζεται με τη γονιμότητα της κόρης; Η ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας, σχετίζεται με τη γονιμότητα της κόρης;